• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Behöver jag vara orolig för min sambos skulder?

  Jag har nu varit sambo med min kille i snart tre år och känner en del dåliga vibbar om att min sambo börjar tycka att gräset kanske är grönare på andra sidan "sambostaketet". Själv tycker jag att jag har försökt leva efter sambolagen, men det finns ändå en fundering som gnager i bakhuvudet, som jag undrar om du kan svara på.

  Är det verkligen bara det som är samboegendom, det vill säga bostad och bohag, som han skulle kunna begära ska ingå i bodelningen? Han har ganska stora skulder som inte har att göra med samboegendomen och jag är orolig för att dessa ska med på något sätt.

  Orolig

   

  Jurist Peter Samuelsson svarar:

  Din oro kan vara befogad eftersom din sambos "privata skulder", trots att de inte kan hänföras till samboegendomen, kan påverka själva bodelningen av samboegendomen. Anledning till detta är att din sambo före bodelningen faktiskt har rätt till att hans skulder, som inte är kopplade till hans bodelningsbara egendom, ska kunna täckas av hans tillgångar som inte heller ingår i bodelningen.

  Skulle detta bli fallet kan det dock finnas möjlighet för dig att begära jämkning och därigenom uppnå så att du får behålla mer än hälften av din bodelningsegendom.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!