• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Vågar jag ta hormontabletterna?

  Jag är 52 år och har haft långdragna och rikliga menstruationer i ett år. Jag hade innan dess haft långa mensperioder (12-18 dagar) och rikliga blödningar men i stort sett helt regelbundna perioder.

  Jag gjorde ultraljudsundersökning för drygt en månad sedan. Det fanns inget att anmärka på och jag fick besked av gynekologen att det rör sig om övergångsåldern. Jag fick gulkroppshormon utskrivet (Primolut Nor).

  Jag blev dock väldigt tveksam när jag läste om biverkningarna, bland annat negativ påverkan på levern. Har också läst om att livmoderslemhinnan kan växa med risk för cancer. Jag har därför inte startat kuren.

  Hur stor risk är det att jag utvecklar cancer i livmodern genom att jag inte behandlar med gestagen-tabletterna? Hur lång tid tar det för livmoderslemhinnan att växa och därmed öka risken?

  Jag behandlas för veninflammation (efter små blodproppar) i ena benet med Hirudoid kräm och undrar om de båda behandlingarna skulle kunna påverka varandra negativt? Jag tar också vätskedrivande tabletter för svullnad i benet.

  Gynekolog Kristina Billberg svarar:

  Jag tror också att dina blödningar beror på hormonella svängningar som föregår klimakteriet. Det är helt riktigt att kvinnor som har rikliga långdragna blödningarna i den här perioden har en lite ökad risk för cellförändringar och cancer i livmoderslemhinnan. Risken är inte så stor och det tar lång tid för en cancer att utvecklas.

  Behandlingen med gulkroppshormoner tunnar ut livmoderslemhinnan och syftar till att minska risken för cancer men också till att ge dig minskade blödningar och ett rimligt blödningsmönster. Gulkroppshormoner finns i flera olika former. Det vanligaste är att ta dem i form av tabletter som heter antingen Primolut Nor eller Provera. Man kan också sätta in en hormonspiral som heter Mirena. Man slipper då ta tabletter och gulkroppshormonet påverkar livmoderslemhinnan direkt. Det är väldigt lite gulkroppshormon som sugs upp och cirkulerar runt i kroppen varför man i stort sett inte har några som helst risker eller biverkningar.

  Det finns inga allvarliga risker med att använda gulkroppshormon. Risk för leverpåverkan är mycket ovanlig och förekommer bara om man tar andra mediciner som bryts ner i levern eller har en leversjukdom. Man har ingen ökad risk för blodpropp med gulkroppshormoner så du behöver inte vara orolig med anledning av dina ytliga proppar och behandling med Hirudoid.

  Jag kan inte se några rimliga andra förstahandsalternativ för dig vid din ålder och med ditt blödningsmönster än behandling med gulkroppshormon. Cyklokapron skulle kunna minska dina blödningar något men du skulle fortsatt ha samma långa blödningsperioder och du skulle inte minska risken för cellförändringar i livmoderslemhinnan.

  I första hand tycker jag du ska vända dig till din gynekolog för att få taget ett vävnadsprov från livmoderhåligheten för att bevisa att du inte har några cellförändringar. Sedan tycker jag absolut du ska prova behandling med gulkroppshormoner, antingen sätta in en Mirenaspiral eller börja med dina tabletter.

  Har man långdragna blödningar kan man börja med tabletterna när som helst. Diskutera detta med din gynekolog så kan ni komma överens om hur det skulle bli bäst för just dig att ta tabletterna.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!