Hur fördelas arvet?

Mina två bröder och jag har genom en skriftlig gåva erhållit en egendom av vår mor som enskild egendom. Min man och jag har inga...

Mina två bröder och jag har genom en skriftlig gåva erhållit en egendom av vår mor som enskild egendom. Min man och jag har inga egna barn, men min man har en son. En del av min enskilda egendom såldes för några år sedan och jag och mina syskon erhöll vardera cirka 200 000 kr. I gåvan ingick dessutom skog/mark där min del är värd cirka 500 000 kronor som förmodligen kommer säljas.

Min man och jag har upprättat ett testamente där mitt bonusbarn erhåller sin laglott och jag ärver resterande om jag överlever min man. När jag sedan avlider kommer mitt bonusbarn att erhålla resten av sitt farsarv samt även ärva mig till en del tillsammans med mina syskonbarn. Innebär detta att om min man avlider före mig kommer 50 procent av vår sammanlagda giftorättsförmögenhet fördelas mellan mitt bonusbarn och mig och att i arvet till oss ska inte min enskilda egendom de 200 000 kronorna och skog/mark ingå?

Jurist Peter Samuelsson svarar:

Du har helt rätt i dina tankar om du överlevde din make skulle din enskilda egendom ligga helt utanför bodelningen och arvskiftet mellan dig och ditt bonusbarn. Själva arvet efter din make skulle enligt huvudregeln utgöra hälften av din och hans sammanlagda giftorättsförmögenhet och av detta skulle du enligt testamente ärva hälften och ditt bonusbarn den andra halvan, det vill säga hans laglott. Du skulle utöver din enskilda egendom med andra ord ”sitta kvar” dels med hälften av din och din makes giftorättsförmögenhet jämte hälften av själva arvet efter din make.