• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Vad har doktorn opererat bort?

  Jag har en syster som är 84 år gammal. Hon är opererad med laparoskopisk hysterektomi samt salpingo-ooforektomi och det var titthålsoperation. Hur görs en sådan och vad är borttaget?

  Gynekolog Kristina Billberg svarar:

  Hysterektomi betyder att din syster har fått borttaget livmodern och salpingo-ooforektomi betyder att hon också fått borttaget äggledarna och äggstockarna. Laparoskopisk betyder att man gjort operationen via titthål. Man för då in ett rör nedom naveln i vilket man har en kamera. Via denna kan man sedan följa hela operationen i bukhålan på tv-skärmar runt operationsbordet.

  Man för sedan in 2-3 mindre rör genom bukväggen i nedre delen av buken och genom dessa för man in instrument som till exempel sax och tänger som används för att dela vävnaderna. Man brukar för det mesta också använda diatermi till att bränna alla blodkärl.

  Tar man bara bort äggledarna och äggstockarna är dessa så små att det brukar gå bra att ta ut dessa med hjälp av ett av rören i nedre delen av buken men när man tar bort livmodern brukar denna tas ut via slidan. Man syr sedan ihop slidtoppen och slidan brukar efteråt vara lika lång som tidigare.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!