• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Finns det någon hjälp mot min hosta?

  Jag är 93 år gammal, bor ensam och sköter mig själv och mitt hus utan någon hjälp. Jag har lite "åldersförändringar" som man alltid får höra. Men en sak är besvärligt, jag hostar upp stora, gula klumpar varje morgon, ibland måste jag även hosta senare på dagen, det verkar som om det kommer via näsan och upp i svalget.

  Har frågat min dåvarande husläkare om det inte var någon infektion? "Det tyder ju på det" svarade hon, men jag fick ingenting. Sedan har jag skrivit till henne, men inte fått något svar. Vi får inte ha husläkare numera, får ta den läkare som har tid. Frågade den siste läkaren som jag träffade. Han sa att det har med åldern att göra.

  Näsan läcker också lite då och då, men jag är inte förkyld. Har även hosta och det tär på krafterna. Finns det ingenting att göra? Tacksam för svar.

  Doktor Lennart Skoog svarar:

  De gula klumparna kan bero på så kallad kronisk bronkit vilket innebär att det finns en kronisk inflammation i luftvägarna med dålig förmåga att rensa luftvägarna från slem och bakterier.

  Det är enkelt att ta reda på om du har kronisk bronkit genom att få göra en spirometriundersökning eller lungfunktionsundersökning på din vårdcentral. Om du har kronisk bronkit finns det möjlighet till läkemedelsbehandling för att du ska må bättre.

  En annan möjlig orsak är som du själv funderat över, att missfärgade slemklumpar kommer från den bakre delen av näsan. Det kan då vara en kronisk bihåleinflammation. Man brukar kunna se detta på en röntgenundersökning av bihålorna. Även vid detta tillstånd finns det möjlighet att behandla med till exempel kortisonspray i näsan.

  Nästa gång du går till läkaren kan du förslagsvis ta med mitt svar och visa så du får gjort dessa mindre undersökningar om du fortfarande hostar upp gula klumpar.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!