• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Ska han ha rätt att straffa mig?

  Jag är skild sedan sju år tillbaka. Exmaken löste ut mig från huset, men sommarstugan fick jag nyttjanderätten av. Det var jag som gick och därför anser före detta mannen, att jag ska straffas ekonomiskt. Stugan är skriven på honom, fast jag har ju egentligen giftorätt. Av olika anledningar vistas jag alltmer sällan på mitt "smultronställe". Går det att bli utlöst ekonomisk från stugan eftersom tio år ej har gått. Tacksam för svar, då jag blir så upprörd och arg på dålig behandling.

  Jurist Peter Samuelsson svarar:

  För att förvissa sig om bodelningen omfattade all egendom eller om denna enbart var partiell, det vill säga att stugan aldrig innefattades, så krävs en granskning av den bodelningshandling ni upprättade i samband med er fördelning av ert giftorättsgods.

  Skulle det då visa sig att sommarstugan av någon anledning låg helt utanför bodelningen är det möjligt för dig att kräva att en bodelning av sommarstugan sker nu även om det var sju år sedan ni skilde er. Giftorättsanspråk har nämligen inte som andra fordringar en bestämd preskriptionstid. I rättspraxis har domstol emellertid ansett att det efter en avsevärd tid, det vill säga betydligt längre tid än tio år, inte går att påkalla bodelning. Men jag skulle gissa att bodelningshandlingen också innefattar en överenskommelse om sommarstugan och rekommenderar att du låter en familjerättsjurist granska handlingen innan du går vidare.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!