• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Röntgen visade att min protes hade lossnat!

  Läste Siws fråga angående sitt protesopererade knä i Hemmets Journal nummer 44 2011 och vill helt kort ge henne de råd jag fick när jag opererade mitt knä (fick halvprotes) i september 2005.

   

  Efter 4-5 månader uppkom en smärta vid belastning som bara blev värre. Gick åter till min ortoped som röntgade och jag fick samma svar som Siw fått. Besvären ökade, jag fick bassängträning och uppmaning till ökad träning som ledde till ökad smärta. Åter till läkare som inte visade större intresse.

   

  Då skrev jag till mitt länssjukhus och begärde second opinion. Läkare där kände att något var fel, en isotopröntgen gjordes där man såg att ena protesen lossnat. Ny operation i maj 2007 med insättning av helprotes. Mycket bra smärtlindring möjliggjorde bra och effektiv träning. Har ramlat illa ett par gånger med ny smärtbild fast jag mår hyfsat bra i dagsläget. Men man får aldrig sluta styrketräna för det är musklerna som ska göra det stora jobbet och hålla ihop knäet.

  Doktor Lennart Skoog svarar:

  Tack för ditt brev till Siw och alla läsare! Det var tråkigt att höra att du fick gå så länge med smärta innan det gick att hitta felet. Det är, som du påpekar, viktigt att komma ihåg att en ledprotes kan lossna på sikt och får man ont i leden brukar en vanlig slätröntgen kunna påvisa detta.

   

  I ditt fall såg man tyvärr inte detta i tidigt skede utan det kunde bara påvisas med en isotopundersökning, det vill säga man ger patienten en liten mängd radioaktivt spårämne, vanligtvis i en ven i underarmen, och med hjälp av spårämnet utreds kroppens funktioner. Orsaken till att man inte såg detta med vanlig röntgen kan vara en infektion kring protesen.

   

  En annan orsak till smärta efter en sådan operation kan vara att det lossnar partiklar från protesen, vilket kan leda till en inflammation som i sin tur gör att benvävnaden kring protesen försvinner.

   

  Din historia visar också att man ibland behöver en second opinion, ytterligare en uppfattning av en helt annan läkare. Läkare kan ju faktiskt ha olika meningar även om vi har en likartad utbildning.

   

  Och, precis som du betonar, är den allra viktigaste åtgärden efter en protesoperation träning och åter träning för att öka stabilitet och hållbarhet i den nya leden. Den saken är också alla läkare och sjukgymnaster överens om. Det är alltså viktigt att ordentligt följa det träningsprogram man får av sin sjukgymnast. Man måste själv ta huvudansvaret för sitt tillfrisknande, doktorn kan bara göra själva operationen.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!