Kan jag kräva ett spritfritt liv?

Min man lovade att avstå från alkohol när vi började träffas, men när vi är på fester dricker han i smyg.

Jag är emot alkohol och gjorde det klart redan från början när jag träffade min man, att sprit inte får förekomma om vi ska vara tillsammans. Han lovade försöka klara det och det hade gått bra om det inte var för dessa fester.

Det kan vara födelsedagar, eller andra tillfällen då vi träffar släkten, då börjar hans övertalningsförsök: “Kan jag inte få ta bara lite grann” eller så tar han i smyg när jag inte är med.

Jag har förklarat gång på gång varför jag inte vill leva med en som behöver alkohol. Jag mår dåligt och det tär på psyket att behöva känna sig som jag vore elak mot honom. Mitt inre blir kaos!

Måste vi gå skilda vägar? Någon kompromiss kring detta kan jag inte tänka mig.

Psykolog Liv Svirsky svarar:

Det låter som att du och din man har hamnat i en knepig situation. Du vill inte att alkohol ska förekomma medan din man vill dricka alkohol ibland. Du skriver inte om varför det här är så viktigt för dig, så därför ger jag i mitt svar en del olika förslag och så får du se om det finns något som du tror kan vara bra för dig.

Ditt eget motstånd till att andra ska dricka alkohol, vet du vad det bottnar i? Om du själv har negativa erfarenheter av personer i din närhet som brukat alkohol på ett sätt som blivit problematiskt för dig kanske du skulle behöva hjälp att hantera de upplevelserna. Om man tidigare i sitt liv varit med om något som varit mycket plågsamt och jobbigt för en, så kan det vara både viktigt och utvecklande att få hjälp att komma till rätta med de upplevelserna så att de inte får styra ens nuvarande liv.

Om det istället är så, att du själv har eller har haft problem med att dricka alkohol kommer saken i ett annat ljus. Många som själva haft alkoholproblem behöver under resten av sitt liv helt avstå från alkohol och kan då behöva sin omgivnings fulla stöd i det, varför inte heller de får dricka i personens närhet. Om så är fallet är det viktigt att vara öppen och ärlig mot dem som finns runt en, så att de förstår varför även de behöver avstå från alkohol. De kan också behöva få hjälp att förstå mer om alkoholism och hur det fungerar.

Vet du varför din man inte vill avstå helt ifrån att dricka alkohol för din skull? Kan det vara lika svårt för honom att acceptera att han inte ska få röra alkohol som det är för dig att låta honom göra det? Kanske har ni helt olika åsikter om det här och därför svårt att mötas?

Då är det viktigt att ni pratar med varandra och berättar vad era åsikter bottnar i och varför de är så viktiga för er. Utifrån det blir det kanske lättare för er att förstå varandra, vilket kan hjälpa er att hitta en kompromiss som blir bra för båda. För det är ju så, att dela sitt liv med någon som regel innebär att man måste kompromissa om en del saker, ingen kan få det exakt så som man själv vill i alla avseenden utan båda får ge och ta. I vissa fall kanske en partner kan tänka sig att ställa upp på den andres villkor helt och hållet, men om det är något som är viktigt för en är det ofta väldigt svårt att helt ge upp sina egna behov och önskningar.

Avslutningsvis är det ju så att de beslut du fattar om dig och ditt liv och som inte skadar varken dig själv eller någon annan, de besluten har du rätt att stå fast vid. Ibland kan konsekvensen av att stå fast vid dem vara att det leder till problem i relationer till andra men är de viktiga för dig kanske det är ett pris du är villig att betala. Du får med andra ord låta dina egna värderingar guida dig i dina beslut.

Scroll to Top