Efter att ha läst din spalt under många år, så skulle jag önska få ett svar på det jag går och grubblar på. Jag har en dotter och min man har en son som vi hade med oss i boet när vi träffades. Om min make avlider, har hans son då rätt att få del av mina pengar som jag har sparat på mitt privata konto?

Jurist Peter Samuelsson svarar:

Eftersom ni inte har gemensamma barn saknar ni utan ett testamente till varandras förmån också helt arvsrätt efter varandra. Enligt huvudregeln skulle du som efterlevande enbart få behålla din giftorättsandel, det vill säga hälften av din och din makes samlade nettoförmögenhet på samma sätt som om ni hade skilt er.

På grund av giftorättsanspråket ni har i varandras giftorättsgods innebär detta att all din egendom inklusive dina bankbesparingar också ingår i bodelningen mellan dig och din makes son.

Om ni nu vill ärva varandra finns det anledning för er att låta upprätta ett inbördes testamente och därigenom uppskjuta era respektive barns arv till den dag den efterlevande av er också avlider. Men kom ihåg att även om ni har ett testamente har barnen, om de inte vill respektera sin förälders önskemål om att den efterlevande ska ärva, alltid möjlighet att omgående kräva ut halva sitt föräldraarv, den så kallade laglotten om testamentet inkräktar på den delen.