• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Måste jag skriva på äktenskapsförordet?

  Vi har varit gifta i omkring 20 år och har bara gemensamma barn. Under de första tio åren fick vi leva på mina inkomster eftersom min makes ny-startade företag inte gav några större intäkter. Under alla dessa år har jag utöver mitt arbete även skött företagets bokföring och kan därför konstatera att den fula ankungen numera har förvandlats till en stilig svan. Inkomsterna från företaget är alltså minst sagt goda.

  Det som gjort mig förbryllad är att min mans revisor har utarbetat ett äktenskapsförord som min man nu vill att jag ska skriva på. Innebörden av detta är att företaget ska vara hans enskilda egendom! Min fråga är alltså om jag verkligen ska skriva på det? Kan jag neka?
  Jurist Peter Samuelsson svarar:
  Nej, det finns inget som tvingar dig att skriva på! Ett äktenskapsförord är ett ömsesidigt avtal mellan dig och din make och du bör naturligtvis i första hand kräva ett svar från din make om anledningen till att han vill att företaget ska vara hans enskilda egendom. Eftersom du tycks sakna barn utanför äktenskapet kan jag inte se att detta tar sikte på en dödsfallssituation utan snarare på en skilsmässosituation.
 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!