• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Hur undviker jag tarmficksinflammation?

  Jag har nyligen haft en infektion i en tarmficka och blivit behandlad med penicillin intravenöst och dropp. Åkte till sjukhuset akut efter en misslyckad kur med Flagyl och en annan sorts antibiotika som jag glömt namnet på. Jag kräktes upp medicinen. Jag var verkligen sjuk med ont i magen och dåligt allmäntillstånd.

  Har blivit ordinerad Inolaxol sedan fem år tillbaka då det genom röntgen konstaterades att jag hade tarmfickor. Inolaxol är jag trött på eftersom det fordras massor av dryck, annars blir avföringen hård, alltså motsatt effekt.

  Nu till mina frågor: Finns det något annat medel som fungerar? Hur stor betydelse har kosten i sammanhanget? Vad bör jag undvika i så fall? Jag har inte fått någon direkt information om detta, så jag vore tacksam om du ville hjälpa mig att reda ut begreppen.

  Jag har oftast ont varje dag i magen som är hård, öm och spänd. I samband med sjukhusbesöket gjordes gastroskopi och rektoskopi. Röntgen återstår. Inget "onormalt" konstaterades men gastroskopin visade ett litet bråck på magmunnen. Hur mycket detta bråck betyder i sammanhanget är oklart för mig. Men klart är att magen är mer öm och hård efter städ- eller trädgårdsarbete.

  Har det någon betydelse att jag är kort till växten, 154 centimeter, och väger lite över 70 kilo?
  Doktor Lennart Skoog svarar:
  Av din fråga förstår jag att du vet mycket om tarmficksbesvär, men att de råd och behandlingar som rekommenderas för att hålla avföringen mjuk kan vara besvärliga att följa.

  Egentligen skiljer sig inte kostråden i ditt fall jämfört med hur alla borde äta. Det handlar om att äta tillräckligt mycket fiber till exempel brunt ris, frukt med skal, bönor, bröd gjort på grovt mjöl, müsli, grönsaker. Man bör äta minst 25 gram fiber per dag om man är kvinna och lite mer, cirka 40 gram per dag om man är man. Det brukar stå på innehållsförteckningen på matprodukter hur mycket kostfiber de innehåller per 100 gram.

  Fiberrik kost minskar trycket inne i tarmen och därmed inflammationsrisken i tarmfickorna. Trots detta råd finns det de som måste använda bulkmedel till exempel Inolaxol för att få igång magen. Om man behöver använda dessa medel är det, precis som du säger, absolut nödvändigt att dricka rikligt, rekommendationen är åtminstone två liter per dag för den som inte har fått någon begränsning av sin läkare till exempel på grund av hjärt- eller njursvikt.

  Det kan vara jobbigt att dricka mycket på en gång. Ett sätt är att på morgonen måtta upp en bringare med vatten och ha som målsättning att ha druckit upp detta när dagen är slut. Smaksättning med en citronskiva eller gurkbit, eller kanske isbitar piggar upp vattnet.

  Du frågar om det finns något annat medel än Inolaxol som fungerar. En halv burk katrinplommonpuré per dag, sådan man ger till småbarn med hård mage, kan fungera för vissa. Ett annat alternativ är två matskedar vetekli per dag i till exempel yoghurt eller fil, det brukar ha bra effekt på magen.

  Lika vikigt som bra kost är att regelbundet röra på sig med exempelvis dagliga promenader. Det ökar rörligheten i tarmarna och avföringen passerar snabbare, vilket ger minskat tryck i tjocktarmen och ökar det allmänna välbefinnandet. Det är också viktigt att toalettbesöken blir en lugn och ostörd stund så att tömningen blir ordentligt gjord.

  Ditt magmunsbråck kan ha att göra med att magen känns öm efter fysisk ansträngning särskilt om du böjer dig framåt vid städ- eller trädgårdsarbete. Då kan magsyra komma upp i matstrupen och irritera. Om du har sådana problem kan man inför denna typ av ansträngning ta läkemedel som minskar risken för sura uppstötningar. Pröva med att ta det en halvtimme innan du gör arbete där du böjer dig framåt.

  Det finns en hel del receptfria alternativ på apoteket som kan ge närmare information. Dessa besvär brukar också bli mycket mindre om man kan gå ner några kilo i vikt, eftersom det då blir mindre tryck på magmunnen. Viktnedgång får man på köpet vid regelbunden motion och genom att följa de kostråd som är bra vid tarmficksinflammationer.
 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!