• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Hur kureras torra och svarta armbågar?

  Vad ska man göra med torra och svarta armbågar? Jag får fila bort tjock sprucken hud varje dag. Har provat alla sorters krämer som jag smörjer med morgon och kväll och ibland på dagarna. Inget hjälper.
   
  Jag har inte haft kortärmade blusar på flera år för alla frågar vad jag har gjort med armbågarna. Sommaren är en pina när man måste ha långärmade kläder.
   
  Detta kanske inte är en fråga till doktorn men jag vet inte var jag ska vända mig för att få hjälp. Jag blir väldigt tacksam om jag kan få något tips om hur jag kan göra för att förbättra armbågarna.
   
  En annan fråga är varför det bildas små bölder med blodblandat var i ljumskar och på yttre blygdläppar. Det börjar med att det kliar, sedan uppstår en böld som jag efter ett par dagar måste klämma sönder för de gör så ont. När de läker ut blir de bruna leverfläckar där de suttit.
   
  Är mycket besvärad av dessa åkommor!
  Doktor Lennart Skoog svarar:
  Eftersom dina besvär med huden både är praktiskt besvärliga och att du upplever dem generande tycker jag absolut att du ska beställa tid på din vårdcentral för en bedömning.
   
  När det gäller torr hud är armbågar särskilt utsatta och huden där blir lätt tjock. När man blir äldre ändras huden som med både mindre förmåga till mjukgörande talgbildning och minskat vätskeinnehåll. Detta leder till torr hud och sprickbildning.
   
  För de allra flesta med sprucken hud på armbågar räcker det att fila bort den döda överskottshuden och använda en fet återfuktande kräm. På apoteket kan man få bra råd om sådana krämer. Det kan också vara värt att rådgöra med en hudterapeut.
   
  Det finns dessutom en hel del huskurer som kan vara värda att pröva. En patient jag minns hade liknande besvär som du och använde framgångsrikt en blandning av en kvarts kopp farinsocker och en åttondels kopp olivolja som masserades in och sedan tvättades av efter 30 minuter. Det fungerar då som återfuktande hudskrubbning. Därefter masserades vaselin in och en socka som var öppen i båda ändar träddes över armbågen som skydd och behölls över natten så att den mjukgörande effekten blev optimal.
   
  Vid svåra sprickbildningar kan man under några veckor behöva komplettera med kortisonsalva. Man kan i första hand pröva de som kan köpas receptfritt på apoteket men ibland behövs starkare sorter som läkaren skriver på recept. Ibland kan tjock fjällande hud på armbågarna också vara ett symptom på andra tillstånd, till exempel eksem eller psoriasis, varför det är bra att söka läkare för en bedömning.
   
  Det är svårt att på din beskrivning säkert avgöra vad dina besvär från ljumskar och yttre blygdläppar beror på men det kan vara fråga om hårsäcksinflammationer men även herpesinfektion kan ge sådana besvär.
   
  Den vanligaste anledningen till hårsäcksinflammation är för täta underkläder samt att det blir infektion i hårsäckar efter hårborttagning. Det är viktigt att ha underkläder som luftar ordentligt, helst av bomullsmaterial. Det finns olika sätt att behandla hårsäcksinflammationer och jag rekommenderar att du frågar din läkare vid nästa läkarbesök för att få en säker diagnos.
 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!