Jag har haft mycket värk och är stel i min ena axel. Det började egentligen då jag arbetsprövade i en mataffär. Jag märkte att jag fick mer och mer ont när jag satt i kassan. Sedan två månader känner jag mig väldigt stel och har jättesvårt att använda axeln.

 

 Jag har sökt ett par gånger för att få hjälp. Första gången fick jag en kortisonspruta i axeln på vårdcentralen men den hjälpte inte. Den andra läkaren jag var hos sa att det kan vara en frusen skuldra. Jag har läst på internet och sett att det kan vara så här i flera år! Vad kan jag göra för att minska smärtan? Är just nu sjukskriven på heltid i fyra veckor.

Doktor Lennart Skoog svarar:

Jag tror precis som din läkare att det är fråga om en frusen skuldra, vilket oftast innebär att själva ledkapseln som håller axelleden på plats har blivit inflammerad och förtjockad och därmed begränsar rörligheten och smärtar.

 

 En felaktig arbetsställning under lång tid – kanske även utan småpauser där man mjukar upp sina axlar med olika rörelser – kan ge detta. Det du läst på internet om att tillståndet kan vara länge är riktigt. Jag förstår därför att du känner oro.

 

 Man brukar säga att det  kan hålla i sig ett par år men trösten är att det brukar gå över och inte ge några kvarvarande besvär. Ibland kan dock en viss stelhet i axeln kvarstå.

 

 Kortisonsprutan som du fick på vårdcentralen gavs troligen ytligt utmed en sena i axeln eftersom distriktsläkare i allmänhet inte brukar ge injektioner direkt in i axelleden. För att få effekt av kortisonet måste detta sprutas djupare i axeln, och då behövs oftast en remiss till en ortopedläkare.

 

 Annars är smärt- och inflammationsdämpande läkemedel, som man får av sin läkare, ofta tillräckligt för att få smärtan under kontroll. Du bör vid detta tillstånd undvika sjukgymnastik och annan träning, eftersom det har visat sig inte har någon effekt på stelheten eller sjukdomsförloppet, men kan däremot ofta ge onödig smärta. Däremot är det bra att dagligen promenera avslappat med löst svängande armar på sidorna. Det ger en mjuka och bra rörelser för axlar och skuldror. (Obs! ingen axelväska och inga händer i fickorna när du går!)

 

 När tillståndet väl börjar läka och axeln har blivit lite mer rörlig kan sjukgymnastik påbörjas för att stärka axeln. Sjukgymnasten kan också, när du ska jobba igen, ge råd om lämplig pausgymnastik och arbetsställningar för att hålla axlar och skuldror så mjuka som möjligt.

 

 I sällsynta fall då smärtan är svår kan en ortopedläkare tänja ut axeln medan man är sövd. Det brukar ge effektiv smärtlindring under en tid och rörligheten ökar också något.

 

 Varför man får frusen skuldra är oklart. Det kan vara fråga om en mindre skada i axeln. Att arbeta som kassörska i matbutik verkar inte vara bra för din frusna skuldra. Jag föreslår därför att du tar upp med din läkare om att träffa försäkringskassa och arbetsförmedling för att diskutera vad som kan vara lämpliga arbetsuppgifter för dig framöver eftersom det annars finns viss risk att tillståndet kan komma tillbaka då det läkt ut.