Var snäll och berätta så mycket som möjligt om denguefeber. Min son besökte Thailand i mars-april i tre veckor. Han insjuknade där med influensasymptom och vi besökte ett sjukhus där de bland annat tog blodprover.
Något resultat hann han inte få före hemresan. När han kom tillbaka till Sverige uppsökte han sjukhuset och berättade hur han mådde och vad som hade hänt i Thailand. Blodprov togs och det konstaterades att det var denguefeber som han hade drabbats av. Ett leverprovsvärde är förhöjt och nytt ska tas. Han känner sig fortfarande inte bra.
Tyvärr, så har vi inte fått någon ytterligare information utan vi hänvisas till att läsa själva på “nätet”. Min son är mycket orolig och det är också den övriga familjen. Vad måste han tänka på och göra för att han inte ska bli sjuk igen då denna sjukdom kan vara livshotande?
Med tanke på att så många åker till Thailand nu så kan det vara bra att få kunskap om detta.

Doktor Lennart Skoog svarar:

Tyvärr måste vi vänja oss vid att det finns risker med att resa långt bort till områden som är drabbade av sjukdomar som vi tack och lov är förskonade från i Europa. Denguefeber eller bara dengue, som din son drabbats av, är en av dessa risker vi har att räkna med.
Det finns inte något botemedel utan kroppen måste själv läka ut infektionen. Behandlingen är vila och att dricka mycket vatten och ibland kan sjukhusvård behövas om man inte själv får tillräckligt med vätska i sig. Skyddande vaccin finns inte utvecklat.

Dengue ger svåra influensaliknande symptom med hög feber, huvudvärk, ledvärk, illamående och allmän svaghet. Det kan dröja upp till två veckor efter att man blivit smittad innan besvären kommer. Söker man vård efter hemkomsten är det därför viktigt att upplysa läkaren att man nyligen varit utomlands. Man räknar med att en av tusen resenärer till drabbade områden får dengue. Din son har således haft “otur” men verkar, liksom de flesta, ha läkt ut infektionen även om tröttheten kan vara långvarig.
Dengue orsakas av ett virus som sprids av en viss typ av myggor som finns i länder med tropiskt eller subtropiskt klimat, det vill säga i stora delar av Asien, Afrika, Mellan- och Sydamerika samt tropiska delar av Australien. Nordamerika, Europa, Ryssland och Nya Zeeland har däremot inga kända fall av dengue.

Eftersom det finns fyra olika typer av denguevirus kan man bli sjuk flera gånger, och symptomen blir ofta allvarligare om man får en ny sort. Man kan då drabbas av chocktillstånd med lågt blodtryck, svikt av inre organ som lever och njure samt blödningar som är svåra att stilla. Detta drabbar vanligen den inhemska befolkningen eftersom de lever med en större risk att få upprepade infektioner.
De allra flesta fallen av dengue leder inte till några framtida men. Det är bara i ett fåtal fall som de allvarliga komplikationerna kan uppstå.
Eftersom det inte finns någon behandling mot själva viruset och inte heller möjlighet att skydda sig med vaccinering, så är det bästa rådet jag kan ge din son och alla andra, som vill resa till länder där dengue finns, att försöka undvika myggbett i största möjligaste mån. Man ska använda rikligt av myggmedel som innehåller ämnet DEET både dagtid och då det är mörkt. Det är ett vältestat ämne, som det amerikanska försvaret tog fram till sina soldater under asienkrigen.

De vanligaste märkena att köpa i Sverige är OFF!, US 622 och MyggA.
Fråga gärna på apoteket. Man rekommenderas bara att använda myggmedel med DEET kortare perioder som några veckor. Om man köper myggmedel i andra länder innehåller de ofta mer av ämnet DEET än i Sverige. Inga myggmedel som innehåller DEET ska användas på barn under tre år, då det finns fall där barn överanvänt myggmedel och fått skador. Överhuvudtaget ska man inte smörja in eller spreja myggmedel på mindre barn. Dem skyddar man bäst genom att klä på dem täckande, gärna ljusa, kläder eller sätta myggnät över barnvagnen. Det är också viktigt för alla att tänka på att använda täckande klädsel, det vill säga långärmat och heltäckande byxor. Till natten kan man ligga under myggnät, gärna behandlat med ämnet pyrethrin. Myggspiraler hjälper också till att hålla mygg borta. Myggen trivs inte heller i luftkonditioneringsmiljö.