Jag är en kvinna som vid 88 års ålder fortfarande är pigg och motionerar varje dag. Men jag har mycket smärta i min högra höft. En ortoped jag fått remiss till föreslår operation, så att jag kan få en ny höftled.
Jag har aldrig opererats förut. Min läkare säger att det är bäst att få ryggbedövning men jag är rädd för att skadas om jag får en spruta i ryggmärgen. Vågar jag tacka ja till operation?

Doktor Lennart Skoog svarar:

Jag tycker absolut att du ska ta emot erbjudandet om att få en ny höftled. Eftersom du i övrigt är pigg och rörlig tycker jag det är synd att din livskvalitet ska vara sämre pga den dåliga höftleden som med ett ganska enkelt ingrepp kan bytas ut.
Om jag förstår dig rätt är det framförallt själva ryggbedövningen som oroar dig. Ryggbedövning kallas ofta felaktigt för ryggmärgsbedövning men det är inte ryggmärgen som bedövas, utan nervrötterna och nerverna som passerar ut från den. Ryggbedövningen är mycket säker och ger en utmärkt bedövning av nedre kroppshalvan och används ofta vid operationer nedanför naveln såsom ortopediska ingrepp på benen eller i höften.
Många är rädda och oroliga inför en ryggbedövning men min erfarenhet är att de allra flesta efteråt beskriver inga eller mycket små besvär av själva bedövningen. Ryggbedövning ges alltid av en narkosläkare som sprutar in bedövningsmedlet i ryggen genom en mycket tunn nål. När huden i ryggen bedövas känns ett litet stick och när narkosläkaren därefter för in nålen mellan kotorna brukar det bara upplevas som ett lätt tryck.
Om man är äldre kan bindväven mellan kotorna ibland vara förkalkad och då måste läkaren trycka lite hårdare för att komma in där bedövningsmedlet ska sprutas. När sedan benen domnar bort kan det kännas obehagligt men vet man i förväg vad som kommer att hända, så brukar det inte vara något problem. Kraften och rörelseförmågan kommer tillbaka när bedövningen släpper efter 2-6  timmar.
Trots att man kan vara helt säker att inte känna någon smärta under operationen är det vanligt att man också får lugnande läkemedel så att man sover lätt under operationen. Då slipper man känna oro eller obehag av ljud eller andra upplevelser i operationssalen.
Eftersom ryggbedövning inte belastar kroppen lika mycket som vanlig sövning är den ett mycket bättre alternativ när det gäller äldre eller personer som lider av hjärtkärlsjukdom. Man bör dock undvika denna bedövningsform om man har någon allvarlig neurologisk sjukdom, en infektion i blodet eller om man blöder lättare eller längre än vad som är vanligt.