Vår tjej insjuknade i Diabetes typ1 för snart ett år sedan vid 13 års ålder. Varför får vissa denna sjukdom? Hon är jätteduktig att ta sina blodprover och insulin. Hon är trött och blek har ingen ork, blodsockret åker lite upp och ner. Jobbigaste för henne är känningar vid lågt blodsocker, då blir hon rädd. Hjärtklappningar och kallsvettningar brukar vara vanligast.
Finns det något botemedel på gång? Ibland blir hon ledsen för hon vill vara som sina kompisar och kunna äta vad som helst.
Diabetes hos barn innebär en kris för alla familjer eftersom de flesta inte har någon tidigare kontakt med sjukdomen. Det behövs tid att bearbeta sina känslor kring den nya situationen i familjen. Diabetes i tonåren kan medföra extra psykologiska problem i en tid då känslolivet ändå är minst sagt växlande.
Din dotters trötthet kan ha många orsaker förutom normal “ungdomströtthet”. Det är viktigt att kontrollera att hon får tillräckligt med näring i sig. Kanske är hon för hårt hållen avseende blodsockernivån och det kan göra att hon också blir trött. Prata gärna med er dotters läkare angående blodsockersvängningarna. Kanske behövs det en justering av insulindoserna?
Mindre vanliga orsaker till trötthet som man bör kontrollera är att hon inte är glutenöverkänslig (celiaki), har rubbad ämnesomsättning, vitamin B12 brist eller brist på binjurebarkshormon, eftersom det finns en större risk att få dessa tillstånd som diabetiker.
Det är viktigt att fokusera på att få ihop ett levnadspussel med både motion, kost och insulinintag och förstå kopplingen mellan dessa. Som för alla människor mår en diabetiker bra av att träna. Effekten blir dock mycket mer påtaglig då man med träning även kan uppnå en jämnare blodsockerbalans samtidigt som välbefinnandet infinner sig och det allmänna självförtroendet stiger.
Alla människor blir trötta om man inte rör på sig regelbundet men för en diabetiker är det snudd på livsnödvändigt att ta varje chans till gratismotion – givetvis alltid utrustad med druvsocker eller andra snabba kolhydrater och gärna med lite förebyggande intag då man startar sitt motionspass.
Du berättar att din flicka har väldigt svängande blodsocker men också att hon är duktig att kontrollera blodsockret och ta sitt insulin. Det är viktigt med uppmuntran och att man lär sig ta ansvar för sina kontroller och sin medicinering tidigt. Då minskar risken för växlingar i sockernivån.
Det är förstås förståeligt att lågt blodsocker upplevs som obehagligt och att din flicka blir rädd. Det är viktigt att förklara att symptomen som då uppkommer är bra varningssignaler som berättar för henne att blodsockret är för lågt och att hon måste få något sött i sig, eventuellt mat. Att alltid ha med sig fruktsockertabletter i fickan är nödvändigt.
Diabetes orsakas av att de insulinbildande cellerna i bukspottskörteln förgörs av kroppens eget immunförsvar. Det finns en viss ärftlighet att drabbas men alla som har anlaget utvecklar inte typ 1 diabetes. Man misstänker att en vanlig virusinfektion kan utlösa sjukdomen men ännu har ingen något säkert svar och därför finns inte heller någon bot.
När typ 1 diabetes konstateras fungerar vanligen mellan 10 och 20 procent av de insulinproducerande cellerna fortfarande men om sjukdomen får ha sin gång dödas också dessa.
För att bevara de celler som fungerar har man forskat fram en ny behandlingsmetod som verkar lovande på barndiabetiker. Den går ut på att man vaccineras med ett ämne som gör att immunförsvaret luras och inte angriper insulincellerna. Resultatet blir ett jämnare och mer normalt blodsocker därför att den egna insulintillverkningen sker automatiskt när det finns behov och kompletterar sprutbehandlingen.
Det är trist att er dotter upplever att hon inte kan äta samma saker som hennes kompisar. I dag säger man att diabetiker kan äta all mat, men man måste förstå hur mycket extra insulin man behöver ta om man äter energirik mat. Samtidigt är det svårt för hennes kropp att ta hand om för mycket socker (kolhydrater) på en gång i samma måltid.
Det är viktigt att påminna att inget barn, eller vuxna heller för den delen, mår bra av att äta godis, kakor eller söta drycker till vardags. Regelbunden motion är en förutsättning för att hålla blodtryck, kolesterolvärden och blodsockret i schack och då kan man ibland till och med slarva och äta lite “onyttiga” saker.