Vår 4-åriga pojke är ofta förkyld och min kompis tipsade oss om att han kunde vara allergisk. Hos distriktsläkaren togs blodprover och vi fick igår veta att han lider av allergi mot kvalster. Både jag och min man är jättenoga med att det är rent hemma och inte för mycket damm. Jag frågade på vårdcentralen om det är något mer vi kan göra för att vår son inte ska må dåligt men det är svårt att få bra svar.

Doktor Lennart Skoog svarar:

Såväl barn som vuxna som ofta blir förkylda kan ha en oupptäckt allergi, t ex mot kvalster eller mögel, som gör att luftvägarnas slemhinnor lätt blir infekterade. Det var därför klokt av dig att be läkare ta allergiprov på er son. Det finns en hel del man kan göra för att minska besvären och sannolikt minskar detta risken för att din son ska drabbas av täta förkylningar.

Kvalster är ett mycket litet spindeldjur och syns bara i mikroskop. Det är kvalstrets avföring som kan få vissa av oss att reagera allergiskt. Ofta blir det symptom som nästäppa och irritation i luftvägar och ögon. Följden blir svullna slemhinnor som lättare kan drabbas av förkylningsvirus. Besvären kan också göra att vi kan få sämre sömn och känna dagtrötthet. Kvalster gillar då det är varmt och fuktigt, vilket det särskilt är i sängen. De gör en del nytta genom att äta upp hudrester och mjäll.

Kvalster finns alltså inte i damm eftersom det är torrt, så man kan få kvalsterallergi även om man har dammfritt hemma. Däremot är det mycket viktigt att ha en god ventilation i bostaden och att hitta och åtgärda fuktskador. Tänk på att ofta rengöra ventiler från damm så att ventilationen fungerar optimalt. Vädring är viktig men kan inte ersätta en god ventilation som minskar fukten. Kvalster trivs om det är mer än 45 procents relativ luftfuktighet. Det är lätt att kontrollera luftfuktigheten med hjälp av en enkel mätare som finns att köpa i de flesta byggvaruhus eller järnaffärer. Det går också att få information och hjälp från kommunens miljöförvaltning.

Åtgärderna mot kvalsterallergi är i första hand förebyggande genom att skapa en bra inomhusmiljö. Dammsug sängkläderna då och då och ha sovrumsfönstret på glänt på natten och håll rumstemperaturen låg. Vädra och skaka sängkläderna och låt gärna sängen vara obäddad under dagen. Fukten som vi alstrar i sängen under natten hinner då dunsta bort. Regelbunden tvätt av sängkläderna minskar mängden kvalster. Kom ihåg att ta med mjukisdjuren som finns i sängen. Välj madrasser, kuddar och täcken i material som man lätt kan tvätta regelbundet i minst 60 grader. Syntet är lättare att tvätta än dun. Var noga med sköljningen!

Det finns även särskilda överdrag som skyddar madrasser mot kvalster. Dessa kvalsterskydd är tyvärr ganska dyra. Om man har en sjuk- och olycksfallsförsäkring finns möjlighet att få viss ersättning för köp av särskilda sängkläder. Det gäller även de barn som har en särskild barnförsäkring. Man måste i så fall ha gjort en utredning hos läkare och fått intyg på kvalsterallergin.

Observera att sängkläder som är “allergitestade” och godkända av Astma- och allergiförbundet bara är testade vad gäller själva materialet. Det innebär alltså ingen garanti mot kvalster.

Kvalster gillar även mattor. Så undvik heltäckningsmattor! Ytterligare tips är att ibland lägga sängkläderna i frysen. Kvalster torkar nämligen ut i kyla. Astma- och allergiförbundet kan ge fler råd om inomhusmiljön och var man får tag i kvalsterskydd.

Om inte dessa åtgärder räcker kan det bli aktuellt att pröva behandling med läkemedel. Det handlar i så fall om antihistaminer i tablettform eller ögondroppar/nässpray eller i svårare fall kortisonspray till näsan. En del av dessa kan köpas receptfritt på apoteket. Fråga gärna personalen om råd. Om man har långvariga besvär kan man eventuellt få recept även på vissa fungerande receptfria läkemedel om man kontaktar sin läkare.