Jag får ont när jag har sex. Efter en stund smärtar det eller bränner. Oftast är det på utsidan kring slidmynningen, ibland på insidan. Det brukar gå över efter ett par dagar.

Jag började med p-piller i maj förra året men efter 3-4 månader fick jag sluta eftersom mina levervärden blev för höga. Samtidigt blev jag torrare, vilket jag aldrig haft problem med tidigare, snarare tvärtom. Det gjorde ont i samband sex och det blev inte bättre sedan jag slutat med mina piller utan snarare värre och torrare. Min sexlust är på noll. Nu gör det ont nästan varje gång jag har sex.

Har pillren rubbat något hormon eller är jag bara liten som min kille säger? Jag är 25 år, 162 cm lång och väger 60-65 kg. Eller har jag drabbats av något annat? Jag kan tillägga att jag haft svamp två gånger men det gick över utan medicinering. Jag har alltid haft oregelbunden mens, ända till dess jag började med pillren. När jag slutade ta dem blev det oregelbundet igen. Vad ska jag göra? Vad har hänt?

Gynekolog Kristina Billberg svarar:

Du funderar över om dina samlagssmärtor beror på någon hormonrubbning, på att du är för “liten” eller på dina p-piller. Jag tror inte något av detta har betydelse för dina problem.

Hormonrubbningar brukar aldrig ge lokala besvär i underlivet och p-piller har sällan någon betydelse i detta sammanhang. Att ha en medfött anatomiskt trång slida är ovanligt. Slidan är väldigt töjbar, den ska ju kunna tänjas ut rejält i samband med en förlossning.

Vanligare orsaker till dessa besvär är brist på reaktion på sexuell stimulering som normalt medför att slidan och blygdläpparna blir blodfyllda och fuktiga. Det blir torrt och trögt och man misstolkar detta som trångt.

Minskad lust och smärta från slemhinnorna kan också ge en reflexmässig spänning av musklerna i slidväggen som då snävar till hela slidan. Muskelspänningen kan bli så uttalad att det helt omöjliggör samlag. Det kallas vaginism.

Vanligtvis blir dessa problem bättre när man blir äldre och mer erfaren, kanske i en mer långvarig god relation där man kan prata om problemen, slappna av i situationen och utvecklas tillsammans. En passionerad förälskelse brukar också göra underverk!

I ditt fall kanske det startade med bristande lust som gjorde att det blev torrt och trögt vilket ledde till utveckling av en smärtsam inflammation. Den blir lätt kronisk om man fortsätter att ha samlag trots smärtorna. Det kan också ha börjat med en inflammation som gjorde samlagen smärtsamma och medförde att lusten försvann.

Den vanligaste typen av samlagssmärtor är just de som du beskriver, sveda och en brännande känsla runt själva slidmynningen. Man har här en mycket tunn och känslig slemhinna som väldigt lätt blir irriterad och inflammerad.

Den medicinska termen för ett långvarigt tillstånd med smärtande inflammerade slemhinnor runt slidmynningen är vestibulit. För att få den diagnosen ska man ha haft ont i mer än sex månader, smärtorna ska kunna utlösas av beröring och man ska vid gynekologisk undersökning konstatera att slemhinnorna runt slidmynningen är röda och inflammerade.

Om någon söker med den typen av besvären som du har, så måste man först utesluta kronisk svampinfektion som kan ge exakt samma symptom, särskilt om man som du haft upprepade svampproblem. En akut svampinfektion ger intensiv klåda och svullna röda slemhinnor. De flesta kvinnor blir snabbt bra på vanliga krämer och slidpiller som man köper receptfritt på apoteket. Men en del får tillbaks infektionerna om och om igen och till sist hjälper inte behandlingen. Svampen har krupit under slemhinnan och blivit kronisk.

Kronisk svampinfektion ger känslan av torra, sköra slemhinnor och en svidande, brännande känsla vid samlag. Man måste behandla med tabletter och med rätt behandling kan man relativt snabbt bli av med smärtorna. En kronisk svampinfektion som inte behandlas kan tyvärr utvecklas till en vestibulit och den försvinner tyvärr inte då man behandlar svampen.

Mot vestibulit finns ingen direkt behandling att erbjuda utan det handlar om att vara rädd om sina slemhinnor och låta dem läka ifred. Man ska tvätta sig med olja och avstå från beröring av de inflammerade områdena. Detta innebär att man måste undvika samlag.

Vänd dig till en gynekolog för att få en diagnos. Samlagssmärtor är ett problem som ofta sänker livskvaliteten påtagligt. Ett mycket viktigt budskap i sammanhanget är till alla kvinnor som upplever smärtor i samband med samlag att inte acceptera smärtorna utan snabbt söka hjälp så att inte besvären blir kroniska!