Varför är jag så kissnödig och får sådan sveda?

Jag är en tjej på 23 år. Jag har under en tid haft lite problem. Jag känner mig ofta kissnödig och när jag kissar kommer...

Jag är en tjej på 23 år. Jag har under en tid haft lite problem. Jag känner mig ofta kissnödig och när jag kissar kommer det oftast inte så mycket urin. När jag fått ut de sista dropparna svider det eller känns som om jag är jättekissnödig. Problemen kommer och går och är mer eller mindre besvärande.

Jag har gjort ett urinvägsinfektionstest hemma som visade att det inte var någon infektion men det är kanske inte tillförlitligt. Kan det vara något annat?

Doktor Lennart Skoog svarar:

Dina besvär med täta trängningar och sveda vid vattenkastning tyder på urinvägsinfektion. Självtesten är inte helt pålitliga, så jag rekommenderar dig absolut att vända dig till din husläkare för att göra en urinodling.

Sen ställer du en mycket bra fråga och det är om det kan vara något annat. Det är väldigt viktigt att komma ihåg, att en klamydiainfektion också kan ge precis de här symptomen! Klamydia är en liten bakterie som smittar vid samlag. Den är väldigt vanlig och man räknar med att cirka 15 procent av alla sexuellt aktiva mellan 15 och 25 år bär på den.

Symptomen kan vara som vid urinvägsinfektion med täta trängningar, sveda vid vattenkastning och hos män flytning från urinrörsmynningen om bakterien har infekterat urinrörets slemhinna. Klamydiabakterien kan också infektera livmodertappen hos kvinnor som då kan få en ökad flytning.

Problemet är att infektionen ofta inte ger några symptom alls varför personen som är smittad inte misstänker något. Den värsta konsekvensen av att bära på klamydiabakterien är risken för äggledarinflammation som kan leda till framtida infertilitet. Äggledarna har en tendens att löda igen efter en infektion med just klamydia.

Givetvis är risken att få klamydia större ju fler partners man har. Ett bra sätt att skydda sig, om än inte hundra procent säkert, är att använda kondom. För att vara på den säkra sidan bör man kontrollera klamydia efter varje partnerbyte och speciellt om man haft en tillfällig partner men “glömt” kondomen!

En klamydiakontroll kan göras utan gynekologisk undersökning. Det räcker med ett urinprov. Det finns många olika alternativ för den som vill kontrollera sig. Man kan vända sig till närmaste ungdoms-, gynekolog- eller barnmorskemottagning eller sin vårdcentral. På vissa ställen finns speciella mottagningar som sysslar med könssjukdomar. Om du vänder dig till din vårdcentral eller din husläkare kan du säkert bli hänvisad till lämpligaste enhet.

Behandlingen för en klamydiainfektion är vanligast en tio dagar lång antibiotikabehandling men det finns också antibiotika som kan ges i engångsdos. Eftersom det har varit så svårt att få bukt med klamydia ingår den numera bland de sjukdomar som ska anmälas enligt smittskyddslagen. På så vis håller man sig hela tiden informerad om hur många nya fall vi har i landet.

Om man har en klamydiainfektion är man skyldig att uppge vilka partners man haft de sista 6-12 månaderna och dessa personer måste sedan också kontrollera sig. På detta sätt försöker man hitta symptomlösa bärare av bakterien. Vanligen informeras partners via ett anonymt brev så man behöver inte själv ta kontakt.

Jag tycker således absolut du ska se till, att din urinodling kompletteras med ett klamydiatest.

Scroll to Top