Jag har av min gynekolog fått bekräftat att mina menstruationsbesvär som ökat under det senaste året orsakas av myom. Jag har fått längre mensperiod, störtblödningar och lågt blodvärde. Jag fick en hormonspiral men det har inte fungerat. Jag har praktiskt tagit oavbrutet haft större och mindre blödningar i över sex månader.

Gynekologen varnade mig redan när hon märkte att livmodern var förstorad, med att spiralen kanske inte skulle fungera. Alternativet är operation och borttagande av livmodern. Frågan är vad som händer om jag inte opereras. Finns det risk för att myomet växer? Kan det inte gå tillbaka av sig själv? Jag är 40 år och har inte varit gravid. Jag planerar ej barn men har lite beslutsångest för en operation.

Gynekolog Kristina Billberg svarar:

Myom, eller muskelknutor som de också kallas, kommer oftast efter 35 års ålder. De sitter i livmoderväggen och tillväxer vanligtvis långsamt. Ibland kan de ha samma storlek under många år.

Dock går de aldrig tillbaks av sig själv förrän man kommer in i klimakteriet. De minskade östrogennivåerna efter menopaus gör att myomen successivt krymper i storlek och när menstruationerna upphör försvinner ju blödningsproblematiken på samma gång.

Om man vill undvika operation gäller det alltså att hitta konservativa behandlingsmetoder som kan göra situationen uthärdlig fram till dess man kommer in i klimakteriet.

För din del kan det handla om många år. Medelåldern för menopaus, dvs en kvinnas sista menstruation, är i Sverige 51 år. Å andra sidan är det väldigt stor variation på vid vilken ålder menstruationerna upphör, allt mellan 40 till 60 års ålder räknas som normalt.

Det vanligaste problemet med myom är egentligen inte vilken storlek de har utan hur mycket blödningar de skapar. Ett litet myom som buktar in i livmoderhåligheten kan ge mycket mer problem än ett stort myom som sitter på utsidan av livmodern.

Du behöver inte oroa dig så mycket för om dina myom skulle växa. Det handlar mer om du kan stå ut med dina blödningar eller inte.
Det finns några olika sätt att försöka minska blödningarna. Det enklaste är att behandla med Cyklokapron-tabletter, som man också kan köpa receptfritt och de heter då Cyklo-F.

Sen kan man använda sig av gulkroppshormon som tunnar ut livmoderslemhinnan och på så vis minskar blödningarna. Gulkroppshormon kan tillföras antingen som tabletter, p-spruta eller som hormonspiral varav du hade prövat det sista alternativet.

Fungerar inte detta kan man försöka minska blödningarna genom att på kirurgisk väg ta bort livmoderslemhinnan. Det finns flera olika metoder där man t ex använder sig av ballonger med hett vatten eller mikrovågor lokalt i livmodern för att destruera slemhinnan. Detta är ganska enkla ingrepp som göres i dagkirurgi men de fungerar bäst vid blödningsproblematik där livmodermuskulaturen är normal och sämre då man har muskelknutor.

Slutligen kan man naturligtvis operera bort själva livmodern. Jag instämmer med din gynekolog att risken är stor att det till sist blir operation man får ta till när man har myom och rikliga blödningar. Detta är ett vanligtvis ett ganska enkelt ingrepp med liten risk för komplikationer. Man lämnar alltid kvar äggstockarna hos unga kvinnor som du, annars hamnar man abrupt rakt in i klimakteriet.

Givetvis ska man i din situation först pröva konservativa metoder men om detta inte fungerar är operation ett mycket bra alternativ och för de kvinnor som under en längre tid plågats av rikliga behandlingsresistenta blödningar brukar det vara en enorm lättnad när man efter att livmodern blivit borttagen tryggt kan planera sitt liv utan att låta menstruationerna styra när och vad man kan göra!