Eftersom jag bor långt från samhället måste jag använda min bil för att komma någonstans. Senast jag var hos min läkare fick jag en tablett som heter Tradolan mot värken och den hjälper verkligen bra.
Nu är jag är orolig, för jag har läst att man inte får köra bil om man tar den tabletten. Hur ska jag göra då jag måste kunna köra bil?
Om du inte känner att du blir påverkad och trött är det i princip inte förbjudet att köra bil, men det kan vara klokt att undvika starkt trafikerade vägar eller längre tids bilkörning. Om du blir inblandad i en trafikolycka eller uppmärksammas i en poliskontroll, kan du dömas för rattfylleri om du varit påverkad av läkemedel.
Din fråga om läkemedel och bilkörning är alltså synnerligen viktig, särskilt eftersom den röda varningstriangeln som förr varnade oss för att äta viss medicin som kunde påverka bilkörningen negativt, togs bort från läkemedelsförpackningarna 2005. Jämfört med alkohol är kunskapen liten om läkemedels roll i trafiken. Det beror bland annat på att det är svårare att kontrollera om någon är påverkad av läkemedel.
Det var på 70-talet som den röda varningstriangeln kom till på läkemedelspaket som innehöll trafikfarlig medicin. På den tiden följde det aldrig med någon läkemedelsbeskrivning i förpackningarna som kunde varna för trafikfara, så den röda varningstriangeln var praktisk och lätt att uppmärksamma.
Vägverket beslutade att den röda varningstriangeln skulle tas bort därför att den kunde vara en falsk trygghet eftersom varje person reagerar olika på de mediciner den tar. Det går därför inte att alldeles säkert säga precis vilka läkemedel som kan påverka en viss persons körförmåga utan detta får avvägas från fall till fall.
Ansvaret för att bedöma om ditt läkemedel gör dig till en sämre förare är helt och hållet ditt eget och det är du som bilförare som måste göra en helhetsbedömning av din egen kondition, såsom trötthet med mera, och avgöra om det är lämpligt att du kör bil. Både läkaren och apotekspersonalen är dock skyldiga att informera om riskerna när det gäller läkemedel med känd risk.
Viss medicin som är narkotikaklassad (morfin, kodein, sömnmedel och en del hostmedicin) är förbjuden att använda före bilkörning såvida de inte blivit utskrivna av läkare av medicinska skäl. Då är det tillåtet att använda dessa mediciner enligt lag men om man skulle bli påverkad och inte kan köra bil säkert kan man trots läkarens ordination bli dömd för rattfylleri enligt Trafiknykterhetslagen.
Mitt råd till dig, och alla i liknande situation, är att diskutera med din läkare och pröva hur medicinen påverkar just din reaktionsförmåga. Kör aldrig bil om du känner dig trött eller yr eller reagerar långsammare än vanligt. Inte heller om vardagssysslor känns besvärligare än förr, t ex att öppna förpackningar, laga mat och hålla reda på flera saker samtidigt. Det gäller också om du får besvär med syn och hörsel, får svårt att följa med i samtal eller om du själv eller någon annan tycker att ditt omdöme har försämrats.