Jag är en kille på 28 år som känner oro för att jag ska få tarmcancer. Min pappa som är 63 år har nämligen fått veta att han har cancer i tjocktarmen och ska snart opereras. Jag har läst någonstans att tarmcancer är ärftligt och nu undrar jag hur stor risken är att jag ska drabbas? Jag har förstått att det här med att äta nyttigt med mycket fibrer är bra och det försöker jag tänka på. Men kan jag göra någonting annat för att minska risken för att jag också ska få tarmcancer?

Doktor Lennart Skoog svarar:

Tack för din fråga och jag hoppas att jag kan stilla din oro! Frågan är angelägen för oss alla.
 De allra flesta tarmcancrar drabbar tjocktarmen eller ändtarmen. Det är speciellt vanligt att äldre drabbas och då beror det troligen inte på ärftlighet utan att cancersjukdomar är generellt vanligare hos äldre än yngre och är också mer beroende av vad man brukar kalla miljöfaktorer, till exempel kosten.
 Beträffande din oro att du ska ärva din pappas cancer så är den risken mycket liten. Om man har nära släktingar som drabbas av tjock- eller ändtarmscancer före 60 års ålder, så är det större risk för att det kan finnas en ärftlighet som ökar cancerrisken. I dessa speciella fall kan man diskutera med sin läkare om det finns skäl att med speciella metoder undersöka om det förhåller sig på det sättet.
 Det är riktigt att det finns många rön som talar för att fiberrik mat kan minska risken för tjocktarmscancer. Genom att äta nyttigt kan man ju också minska risken för att drabbas av andra “vällevnadssjukdomar” som övervikt, högt blodtryck och diabetes.
 Det man vet är att fibrer från frukt, grönsaker och grovt bröd hjälper till att snabba på avföringen i tjocktarmen så att cancerframkallande ämnen inte stannar upp och retar tarmslemhinnan. Fibrer hindrar också jäsning av tarminnehållet som man också tror kan vara skadligt på sikt. Medelhavsinspirerad kost med mindre rött kött, mera frukt, grönsaker, fisk och skaldjur och olivolja har sannolikt betydelse för att tjocktarmscancer är mindre vanlig kring medelhavsländerna. Olivolja minskar mängden galla som behövs i tarmen för att bryta ner kött. Mycket galla kan ge skador på arvsmassan i tarmslemhinnans celler och på så sätt öka risken för cancer. När det gäller frukt och grönsaker innehåller dessa antioxidanter som vitamin A, C och E och även fruktfibrer. Allt detta är bra för tarmslemhinnan.
 Genom att äta allsidigt med tonvikt på fiberrik mat undviker man också förstoppning och därigenom minskar man risken väsentligt för tjocktarmscancer. Motion av alla slag är också mycket bra, inklusive promenader. Motion gör att tarmarna “skakas om”, vilket underlättar flödet genom tarmarna.
 Receptet för dig och alla som vill slippa förstoppning och minska risken för tjocktarmscancer är alltså: Allsidig och fiberrik kost plus daglig motion.
 Det är viktigt att veta, att tjock- och ändtarmscancer är en av de vanligaste cancersjukdomarna i vårt samhälle och är tack och lov helt möjlig att bota om man söker och får hjälp tidigt. Därför är det viktigt att man är observant på eventuella ändrade avföringsvanor som långvarig förstoppning, diarré samt blod eller slem i avföringen och att man i så fall söker sin läkare för en undersökning.