Jag har fått besked av min läkare att jag har struma. Jag märkte att sköldkörteln växt eftersom jag inte kunde använda en del halssmycken som jag brukat kunna ha. Min läkare har skrivit ut en medicin som heter Levaxin. Jag undrar om inte sköldkörteln då blir ännu större eftersom jag läst att Levaxin är ämnesomsättningshormon? Behöver jag opereras? Jag känner mig frisk i övrigt och tar inga andra mediciner.

Doktor Lennart Skoog svarar:

Ordet struma betyder att sköldkörteln har växt och är större än normalt men förklarar inte vad som är orsaken. Det kan vara så som du berättar, att man får svårt att knäppa översta skjortknappen eller att använda gamla halsband som plötsligt inte räcker om halsen.
 Struma kan drabba både den som har en för hög produktion av ämnesomsättningshormon i sköldkörteln liksom den som har normal eller för låg sådan. Det enda sättet att avgöra vad struman kan bero på är att mäta hormonnivån i blodet, vilket säkert din läkare också har gjort. Eftersom du fått ordination på tillskott av ämnesomsättningshormon i form av Levaxin har du troligen en för låg nivå av detta hormon i kroppen. Levaxin ges ibland också till den som har struma i kombination med normal ämnesomsättning och då för att det finns möjlighet att det kan dämpa strumans tillväxt genom att hindra ett annat hormon från hjärnan som styr sköldkörtelns tillväxt.
 Struma kan som sagt bero på för låg ämnesomsättning. Den vanligaste orsaken är Hashimotos sjukdom som beror på en inflammation i sköldkörteln som hindrar själva hormonproduktionen. Tidigt i sjukdomen är ofta besvären lindriga eller kanske inte märks alls, vilket verkar vara fallet hos dig. Om bristen är uttalad blir besvären mera uppenbara i form av trötthet, viktökning, håravfall och ibland nedstämdhet eller minskad ork, så det är bra att upptäcka sjukdomen i tid och behandla den som din läkare har gjort.
 Struma kan också uppstå om ämnesomsättningen är för hög. Då beror det vanligen på att kroppens eget immunförsvar reagerar mot sköldkörteln som börjar växa. Den ökade ämnesomsättningen brukar ge symptom som minskad vikt, darrningar och svettningar, ökad hunger, sömnsvårigheter och muskelsvaghet. Andra orsaker till struma är ändringar av kroppens hormonbalans t ex vid pubertet, graviditet eller om man använder p-piller.
 Struma behöver inte alltid opereras! Den vanligaste anledningen att man tar bort hela eller delar av sköldkörteln är kosmetiska skäl eller kan i sällsynta fall behövas om struman trycker på luftstrupen eller matstrupen. Om inga läkemedel hjälper mot en struma som är kombinerad med för hög ämnesomsättning kan operation också övervägas.
 Mitt råd till alla är att alltid söka läkare om man märker att halsen blir större. Troligaste orsaken är då att sköldkörteln tillväxer, dvs att man har fått struma. Tidig upptäckt, oavsett orsak till struma, förhindrar att man får olika besvär för att man har för mycket eller för lite ämnesomsättningshormon. Läkaren undersöker också att det inte rör sig om en tumör i sköldkörteln som behöver annan utredning och behandling.
 Som kuriosa kan jag nämna att innan bordssaltet berikades, var det vanligt att man fick för lite jod i sig via kosten. Jod är nödvändigt för att sköldkörteln ska fungera och i ett försök av sköldkörteln att trots jodbristen tillverka ämnesomsättningshormon fick de drabbade struma.