För tre månader sedan hade han en hjärtinfarkt, så hans kroppsliga ork är inte densamma som förut. Jag är orolig att jag inte ska klara av att hjälpa honom eftersom jag själv är 77 år och har egna krämpor. Finns det något hopp om att min man kan bli bättre?
Du berättar att du inte längre känner igen din mans humör. Det är inte ovanligt att den demente personens temperament påverkas med svårigheter att kontrollera humöret. Man ska samtidigt veta att depressioner och ångest hos patienter som lider av multiinfarktdemens är vanligt och därför är det mycket viktigt att berätta hur du upplever din man för hans läkare, eftersom läkemedel mot depression och ångest kan ha positiv inverkan på hans humör.
Den speciella demensform som din man drabbats av kallas multiinfarktdemens därför att den uppstår efter många små blodproppar i hjärnan vilket leder till syrebrist och därmed små infarkter där, dvs. hjärnceller dör. Eftersom propparna kan drabba vilken del av hjärnan som helst kan symtomen variera beroende på var skadan sitter och man kan även få andra problem, t ex rörelseproblem eller minnesproblem. Två av tio personer med demens har denna form och den vanligaste insjuknandeåldern är 65-75 år.
De små propparna kan komma från förkalkade blodkärl i halsen eller från hjärtat om man har vissa hjärtsjukdomar. Eftersom kärlförkalkningen som orsakar multiinfarktdemensen också kan drabba andra blodkärl i kroppen, så är risken större att få andra sjukdomar som hjärtinfarkt, hjärtsvikt eller cirkulationsbesvär i benen, s k fönstertittarsjuka.
Både som förebyggande behandling och för att bromsa sjukdomen då man drabbats av multiinfarktdemens är det viktigt att försöka påverka alla faktorer som kan minska risken för proppbildning, t ex minskad rökning, förbättrad behandling av diabetes och sänkning av förhöjda kolesterolvärden. Proppbildning kan man behandla med blodförtunnande mediciner.
Om personen har högt blodtryck är det viktigt att ge blodtryckssänkande behandling för att minska risken för blodproppar. Det finns även multiinfarktdemens som orsakas av attacker av lågt blodtryck, ofta nattetid, och i så fall ska behandlingen vara den motsatta, dvs att höja och stabilisera blodtrycket. Det kan ske med ökad fysisk aktivitet, användande av stödstrumpor och vissa receptbelagda blodtryckshöjande läkemedel.
För att kunna ställa diagnosen multiinfarktdemens är det viktigt att läkaren först utesluter andra åkommor som kan ha liknande symptom. Vissa sådana åkommor kan oftast botas (störningar i ämnesomsättningen, brist på vitamin B-12, vätskebrist och depression) och därför ska man inte vänta med att söka läkare om man märker att en nära anhörig har tidiga tecken på demens. Du själv kan också för säkerhets skull fråga hans läkare om man säkert vet att han inte har något av detta.
En skiktröntgen (datortomografi) av hjärnan brukar med stor säkerhet kunna fastställa att det rör sig om en multiinfarktdemens. Om patienten lider av kärlförkalkning och dessutom har demens är det stor sannolikhet att det är just multiinfarkter i hjärnan som är orsaken till demensen. Ofta gör man även en hjärnblodflödesmätning för att bekräfta att det rör sig om multiinfarktdemens.
Skulle din man ha tecken på en depression eller ångestsymptom, vilket förvärrar demensen, så finns det hopp om förbättring med rätt medicin. Tyvärr är det så att själva demensen inte kan behandlas. Däremot kan demensen sannolikt bromsas upp om riskfaktorerna som jag berättat om angrips på rätt sätt.
Be din makes läkare förklara för dig vad som gjorts. Du bör också be läkaren ta kontakt med hemsjukvårdsexperter från kommunen som kan hjälpa din make och dig med individuellt avpassat stöd hemma. Ibland känns det viktigt att träffa anhöriga i samma situation. Kyrkan och sjukvården brukar känna till om det finns sådana anhöriggrupper där du bor.