Jag är en medelålders kvinna som har fått väldiga besvär från mina fötter senaste halvåret. Det började egentligen när vi renoverade vårt sommarhus och jag tillsammans med min man målade taket. Det gör fruktansvärt ont i hålfoten speciellt när jag ska stå på fötterna på morgonen.

Jag har varit hos en ortopedläkare som röntgade men det visade inte något. Han sa att det troligen är plantar fasciit. Jag fick inga råd om hur jag ska göra, bara att jag ska vänta och att det går över av sig själv. Tacksam om jag kan få råd om hur jag ska göra.

Doktor Lennart Skoog svarar:

Det du beskriver är ett mycket vanligt besvär. Namnet plantar fasciit kommer av de latinska orden planta som betyder fot och fasciit som betyder inflammation i stödjevävnad.

På en vanlig distriktsläkarmottagning träffar man som läkare ganska många människor med plantar fasciit och besvärens svårighetsgrad kan variera väldigt mycket. En del patienter kan bli så handikappade av smärtan att de har svårt att klara dagliga livsföringen.

Tillståndet uppkommer vanligen på grund av längre och ensidig belastning av foten. Det är speciellt på morgonen då fotvalvet tänjs ut efter att ha krympt ihop något under natten. I hålfoten finns en kudde av fett och bindväv, som kallas fascia på latin. Denna fascia ökar fotens rörelseförmåga genom att forma det så kallade fotvalvet som man ser på insidan av foten.

Om man överanstränger fotvalvet, vanligen genom att göra rörelser man inte brukar göra, kan det bli små bristningar i fotvalvet. Då blir det en inflammation i området som ger smärta. Kanske har du stått på tå då du målat, stått på en stege eller på ett sluttande tak längre stunder när du renoverat sommarstugan? Resultatet blir en smärta i hålfoten som man brukar kunna peka ut rätt så exakt som patient och läkare.

En särskilt vanlig orsak hos kvinnor är användning av högklackade skor eller helt platta skor, men även då man blir äldre blir hålfoten mindre tålig för belastning, särskilt om man också är överviktig. Din läkare har röntgat din fot och genom denna undersökning kan vanlig ledförslitning uteslutas. Ledförslitning ger också belastningssmärta men behandlas på annat sätt.

Som din läkare säger brukar det gå över av sig själv. Det finns dock några saker som kan lindra dina besvär. På morgonen då du vaknar är det bra att långsamt tänja ut fotvalvet så att inte nya bristningar sker eftersom fotvalvet krymper ihop på natten. Om du drar tårna långsamt bakåt får du denna mjuka tänjning.

Gå med skor som har mjuk uppbyggnad i hålfoten, till exempel joggingskor, gärna även inomhus, så att inte fotvalvet faller ner och sträcks ut. Det finns särskildas skoinlägg för plantar fasciit som kan köpas i de flesta sko- och hälsovårdsbutiker. I svåra fall kan din läkare skriva en remiss för att prova ut särskilda skoinlägg eller skor hos en ortopedtekniker.

Förr i tiden var det vanligt att man gav kortisoninjektion i fästet invid hälbenet. Förutom att det var mycket smärtsamt för patienten så gav det nog i de flesta fall inte så mycket hjälp. Snarare blev fascian försvagad av kortisonet och kunde lättare brista.

Om inte avlastning och skoinlägg hjälper så kan man pröva inflammationsdämpande mediciner, till exempel Ipren eller Ibumetin. Geléer som innehåller inflammationsdämpande medel, till exempel Zongel eller Voltarengel, kan köpas receptfritt på apoteket och kan ge god lindring, särskilt om man smörjer fotvalvet i samband med sänggåendet.

En sjukgymnast kan lära ut tänjningsövningar av hålfoten och kan även försöka med ultraljudsbehandling som kan lindra smärtan. Med tiden läker dock tillståndet ut hos de allra flesta och då är det viktigt att förebygga så inte problemet kommer tillbaka, till exempel genom viktminskning, användande av lämpliga skor och försiktighet med ansträngande fotbelastning.