Jag lever tillsammans med en man sedan två år tillbaka. Hur ska jag få honom att ta mer ansvar för arbetet här hemma? Han arbetar många timmar i veckan men det är inget fysiskt krävande arbete. Själv studerar jag på heltid och arbetar extra för att dryga ut ekonomin.

Mitt bekymmer är att han är ovillig att ta tag något här hemma. Han lagar mat på helgen men det är också det enda. Jag tvättar och städar, sköter trädgården etc. Han vill helst sitta framför tv:n eller framför datorn och spela spel.

Jag tycker att det är jättetråkigt för jag vill inte vara hans “morsa” som går och plockar efter honom eller hela tiden tjatar på honom, men samtidigt blir ju inget gjort! Så snälla vad ska jag göra?

Familjerådgivare Ingrid Winterhof svarar:

Varken böner eller hot brukar hjälpa för att lösa den här typen av problem på hemmaplan. Istället kan det bidra till att rollerna i hemmet stelnar ytterligare och atmosfären blir tråkigare.

Det bästa är om ni kan ta er an problemet på pedagogisk väg. Sätt er ner tillsammans med papper och penna. Skriv ner allt som ska göras och fixas i hemmet som t ex inköp, matlagning, disk, dammsugning, tvätt osv.

Har ni ett syfte att hjälpas åt för att få ungefär lika mycket fritid delar ni upp arbetsuppgifterna mellan er. Säkert är det så att din sambo känner det naturligt att åta sig vissa arbetsuppgifter medan du känner att det är okej att åta dig andra.

Besluta er för när under veckan dessa uppgifter ska utföras, t ex vilken veckodag sambon ska dammsuga. Det kan tyckas trist att göra ett schema och skriva in vilken dag dammsugning ska ske men det minimerar risken för att sambon skjuter på projektet och det minimerar att du irriterar dig över att han inte dammsuger när du tycker att han ska.

Kan ni dela upp arbetsuppgifterna och någorlunda schemalägga när allt ska ske, så har ni kommit en god bit på väg. På så sätt slipper ni att irritera er på varandra och du behöver inte känna att du är ansvarig för hemarbetet. Tycker din sambo att det är rimligt att dammsuga en gång i veckan medan du anser att det ska dammsugas varannan dag får ni försöka jämka och gå halva vägen var. Här gäller det att samarbeta och mötas halvvägs. Storstädning kan ni avsätta en gemensam dag till där ni hjälps åt.

Nästa steg blir att acceptera varandras utförande av uppgifterna. Du får acceptera även om din sambo inte dammsuger eller viker tvätt på det sätt du tycker det ska göras och sambon får acceptera om du inte ansar buskarna i trädgården på det sätt han tycker är rätt. Låt schemat vara aktuellt under en eller två månader och sätt er sedan ner och prata igenom hur ni tycker att det fungerat och vad ni vill förändra.

När man flyttar samman så flyttar man inte bara ihop med den person man älskar utan även med hans/hennes referensramar och olater. En person som sprider sina saker omkring sig och låter dammtussarna hopas kanske tycker att det där med städning och ordning inte är så viktigt.

Hade han levt ensam hade han kanske plockat i ordning och städat en gång i månaden och känt sig nöjd med detta. Flyttar han samman med en person som trivs med ordning och reda och som är van att kontinuerligt städa sitt hem är risken stor att dessa gamla roller rullar på av sig själv och det blir till ett mönster. Den som städar och plockar känner sig till sist utnyttjad även om avsikten hos motparten inte är att utnyttja.

Det krävs alltså samarbete, kommunikation och en insikt om att när en blivit två, så måste båda jämka och förhandla.