• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Vad händer om jag inte tar bort polypen?

  När jag var på mödravårdscentralen och tog ett cancerprov, så fick jag reda på att jag har en polyp inne i slidan. Jag försökte få förklarat för mig vad det betyder men det lyckades inte så bra. Jag fick bara beskedet att söka upp en gynekolog för att avlägsna polypen. Vad innebär det om man inte tar bort den? Om man tar bort den, hur går detta i så fall till?
  Gynekolog Ingrid Emgård svarar:
  En polyp är en liten stjälkad slemhinneutväxt. En sådan förändring kan uppkomma från slemhinnor i olika delar av kroppen, till exempel i tjocktarmen, i urinledaren eller i näsan. Polyper är också vanligt förekommande i slidväggen och i slemhinnan i livmoderkroppen och livmoderhalsen.
   Polyper är vanligen välavgränsade och buktar in från väggens slemhinna till i det här fallet själva slidan. Storleken kan variera upp till någon centimeter och ibland förekommer flera polyper samtidigt. Polyper förekommer i alla åldrar och har en tendens att vara lite lättblödande, vilket bland annat kan vara en anledning till en nytillkommen underlivsblödning.
   Polyper i slidan är oftast lätta att avlägsna och ingreppet kan många gånger ske polikliniskt i samband med en vanlig gynundersökning då gynekologen skär, klipper eller skrapar bort polypen. Någon gång behövs ett eller ett par små stygn i slidväggen.
   Ibland används istället diatermi (en liten värmekälla) för att bränna bort förändringen och minska blödningen. Någon särskild bedövning, smärtlindring eller narkos brukar inte behövas. Det brukar inte uppfattas som smärtsamt och några speciella bekymmer efteråt behöver man inte oroa sig för vid en vanlig liten slidpolyp. Om något stygn behövt sättas, försvinner tråden av sig själv.
   De flesta polyper är helt godartade. Det finns emellertid några enstaka typer av slemhinnepolyper såväl i slid- som livmoderväggen som har potential att utveckla cellförändringar. Detta är en av anledningarna till att man alltid bör ta bort polyperna för mikroskopisk undersökning. En annan anledning är att polyper är lättblödande. Jag tycker inte att du ska dra dig för att beställa tid till en gynekolog och det finns ingen anledning till oro inför det här lilla ingreppet.
 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!