Har jag fått framfall?

Jag är en 42 årig kvinna som har fått två barn som är 19 och 13 år nu. När jag går på toaletten för att...

Jag är en 42 årig kvinna som har fått två barn som är 19 och 13 år nu. När jag går på toaletten för att tömma tarmen, kommer det fram en utbuktning i slidan. Det är framförallt när jag måste ta i. Är det framfall jag fått? Finns det något jag kan göra för att lindra detta? Ibland får jag känslan av att det är något som är i vägen så att jag inte kan tömma tarmen ordentligt.

Gynekolog Ingrid Emgård svarar:

De funderingar du haft kring framfall är säkert alldeles riktiga. Symtomen som du beskriver stämmer väldigt väl med just det. Jag får många brev med frågor om framfall (som på latin kallas prolaps) vilket inte minst speglar hur vanligt detta är.

De flesta känner till att man kan få framfall efter besvärliga graviditeter och förlossningar, men det är inte alls ovanligt att även kvinnor som aldrig varit gravida drabbas. Besvären kan även orsakas av t ex tunga lyft, övervikt, vissa idrottsmoment och allmän muskulär svaghet i bäckenbotten.

Det finns olika typer av framfall som i korthet hänger ihop med anatomin i bäckenbotten. Vanligast är att flera anatomiska strukturer är inblandade på samma gång. Livmodern och slidan ligger anatomiskt centralt i nedre delen av bäckenet med urinblåsan och urinröret framför respektive ändtarmen bakom sig. De vanligaste huvudmekanismerna är dels att livmodern (dvs slidans “tak”) sjunker ner och buktar ut, dels att slidans framvägg med nederdelen av urinblåsan/urinröret buktar in i slidan, respektive inbuktning bakifrån motsvarande del av ändtarmen.

Ibland kan framfallet bukta ut helt oprovocerat i stående ställning men oftast är det relaterat till ansträngning eller krystning. Detta brukar beskrivas som en spänningskänsla i slidöppningen eller en dragning i ljumskarna eller nertill i ryggen. När det gäller buktning från ändtarmen (rectocele) är huvudproblemet ofta svårighet att tömma tarmen. Vid framväggsbuktning (cystocele) dominerar dels besvär med att tömma urinblåsan, dels visst urinläckage.

Med gymnastik och bäckenbottenträning kan man komma långt och många gånger behövs det ingen ytterligare åtgärd. Man måste däremot veta hur den träningen ska utföras. Detta vet särskilt utbildade uroterapeuter som kan vara till mycket god hjälp och som ofta kan göra att man kan slippa operation. Uroterapeuter kan vara såväl sjukgymnaster som barnmorskor, distriktssköterskor och gynekologer eller andra läkare.

Liksom väldigt mycket av annan träningsgymnastik är även det här en “färskvara”. Det finns ett stort antal kvinnor som varit mycket flitiga med träningen efter en förlossning men efter hand trappat ner på träningen och återfått sina problem. Den här typen av träning kan återaktiveras med gott resultat även upp i högre åldrar. Det finns även en bidragande hormonell faktor, både efter förlossning och i lite högre åldrar. Resultatet av träningen kan därför också bli bättre med östrogentillägg, där det oftast räcker med lågdos.

Ibland kan man vara tvungen att operera trots flitig träning. Det finns olika typer av framfallsoperationer. Själva operationen i sig är inte så speciellt besvärlig. Det mest problematiska brukar vara att inte belasta med lyft eller annan ansträngning upp till flera månader efter ingreppet för bäst möjliga långtidsresultat. Det är alltså en operation som egentligen aldrig bör göras i samband med trädgårdsarbete på vår och höst, julstädning och liknande just för att undvika recidiv. Det är nämligen betydligt svårare att få ett gott resultat om operationen skulle behövas göras om.

Beroende på vilken typ av framfall det är går operationen till på lite olika sätt. Den typ som du har utifrån din beskrivning är ett sk rectocele. Detta innebär att det är bakväggen i slidan, dvs väggen mellan tarmen och slidan som är försvagad med resultat att det blir en  inbuktning in i slidan. Hos dig räcker det troligtvis med att åtgärda endast detta med en förstärkning av muskulaturen i väggen mellan dessa två strukturer.

Jag tycker att du ska beställa tid hos en gynekolog för bedömning av hur ditt framfall ska åtgärdas på bästa sätt. Det är mycket möjligt att du får börja hos en uroterapeut för att se hur långt du kan komma med hjälp av bäckenbottenträning. Med god träningshjälp kan du förhoppningsvis slippa eller åtminstone skjuta upp en operation.

Scroll to Top