• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Min röst är så hes och skrovlig

  Jag är en kvinna i 80-årsåldern som har besvär med min röst. Den har blivit så skrovlig och hes. Det började för ca tio år sedan när jag tillfälligt hade en pressad tid. Då kände jag spänningar i halsen.

  Jag har varit hos en öron-näsa-halsläkare och blivit undersökt, men det var ingen allvarligt. Jag fick en remiss till en logoped och gick där rätt många gånger för träning. Men det har inte blivit bättre. Vid ett nytt besök hos halsspecialisten fick jag besked att problemen kan bero på åldersförändringar.

  Slemhinnorna i halsen och näsan är torra och jag får ofta dricka vatten och ta tabletter som jag fått utskrivna på recept, men de är tyvärr inte till någon större hjälp. Jag gurglar mig även med saltlösning men tycker inte heller att det hjälper. Det är ansträngande att prata och jag blir spänd i halsen, särskilt när jag ska tala med en familjemedlem som hör dåligt.

  Jag tar medicinerna Felodipin, Salures K och Atenolol för blodtrycket som nu är bra. Jag mår också bra för övrigt, fast jag tycker att det svider lite i halsen ibland.

  Finns det något som skulle kunna underlätta besvären? Kan akupunktur vara något för mig?
  Doktor Helge Löfberg svarar:
  Det är bra att du varit hos öron-näsa-halsläkaren eftersom stämbanden (eller "stämläpparna" som de ofta kallas numera) alltid måste kontrolleras om man som du varit hes en längre tid. Vid undersökningen ser doktorn ner i halsen via en liten spegel eller genom en böjd kikare. Som jag förstår av ditt brev, så såg dina stämband ganska normala ut. De "åldersförändringar" som halsdoktorn talar om kan vara att dina stämband inte riktigt sluter tätt när du talar. Resultatet blir att luften läcker genom springan mellan stämbanden. Normalt ska luften sättas i regelbunden svängning av de vibrerande stämbanden när man talar, men läckaget gör att det blir virvlar och dessa orsakar att rösten uppfattas som hes och skrovlig.

  Struphuvudets insida innehåller flera små muskler som ska spänna stämbanden, föra ihop dem eller ibland vidga springan när man andas. Rösten påverkas också om man pressar samman revbenen i bröstkorgen. Då stiger trycket och talet får ökad ljudstyrka. Sedan formas ljudet av tungan, läpparna och i viss mån av näshålan.

  De små musklerna inne i struphuvudet kan tränas upp. Det gör man t ex när man tar upprepade sånglektioner eller hos en logoped. Genom träning kan stämbanden fås att samarbeta. Om musklerna på ena sidan är försvagade så kan den andra sidan tränas att kompensera bristen så att stämbanden tillsammans ändå håller tätt och talet låter hyggligt. (En svikt i stämbandens muskler kallas på läkarspråk internus-insufficiens. Ifall glappet sitter längst bak kallas det transversus-insufficiens.)

  Nerverna till stämbanden går från hjärnstammen och gör en sväng ner i bröstet vid stora kroppspulsådern, innan de löper tillbaka upp till struphuvudet. Det betyder att nerverna är långa och lätt kan bli klämda om man har någon sjukdom i halsen eller upptill i bröstet. Men öronläkaren hade säkert upptäckt om ett stämband var förlamat.

  Det finns även några andra sjukdomar som kan göra rösten hes. Den ena är låg ämnesomsättning på grund av att sköldkörteln bildar för lite hormon. Då känner man sig frusen, hjärtat slår långsamt och man är deprimerad och initiativfattig. Den åkomman kan lätt kontrolleras genom ett hormonprov i blodet. En annan mer ovanlig åkomma är myasteni. Då blir musklerna snabbt uttröttade men repar sig efter vila. Förutom att man fort blir trött i talet så är det också svårt att orka tugga, svälja, hålla upp ögonlocken och rikta blicken.

  Jag förutsätter att du inte röker, för tobaksrök tillhör stämbandens värsta fiender. Rökarknottror, cellförändringar och tumörer är starkt knutna till mångårig rökning. Även vanligt vårtvirus kan ge liknande stämbandsförändringar.

  Däremot tror jag inte att dina blodtrycksmediciner är orsaken till röstbesvären. Atenolol kan någon gång ge muskelsvaghet men knappast så att rösten inte fungerar.

  Torra slemhinnor i mun och svalg är vanligt vid Sjögrens sjukdom. Men att rösten påverkas så mycket som hos dig är sällsynt. Vid Sjögrens sjukdom är det framför allt spottkörtlar och tårkörtlar som är drabbade.

  Som du förstår har jag svårt att ställa en säker diagnos och har därför också svårt att rekommendera en effektiv behandling. Förutsatt att dina stämband verkligen ser normala ut så är en svaghet i struphuvudets muskelfunktion det som ligger närmast. Du bör också komma ihåg att hostning, harkling och viskning sliter hårt på stämbanden och lätt gör dem svullna. Då förvärras luftläckaget och rösten blir grövre och skrovligare.

  Akupunktur kan lindra många symtom i kroppen och påverka hjärnans bearbetning av nervsignaler, inte minst dess smärtupplevelser. Det är en ofarlig och relativt billig behandlingsmetod som har effekt såväl psykiskt som fysiskt. Men vi är olika mottagliga och resultatet varierar mellan olika individer. Huruvida akupunktur hjälper mot just din heshet är svårt att säga.
 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!