Jag lät sätta in en Levonova hormonspiral efter att jag hade fått barn för fyra år sedan. För en vecka sedan gick jag till doktorn för att få den uttagen. Då fick jag höra att jag var tvungen att vara sövd när de skulle ta ut den eftersom den hade vandrat upp i livmodern.
 
Varför måste man vara sövd när de ska ta ut den?  Och hur gör de för att få ut den när den har fastnat? Jag skulle verkligen vilja veta hur det går till och om detta är någonting vanligt. De sa ingenting om detta när jag fick spiralen. Då hade jag aldrig gjort det. Jag känner mig jätterädd!

Gynekolog Ingrid Emgård svarar:

Levonova består av en liten plastkapsel runt ett T-format livmoderinlägg som innehåller gulkroppshormon. Hormonet utsöndras kontinuerligt med en bestämd hormonmängd per dygn. Preventiveffekten, som beräknas till fem år, beror på att det finns ett främmande föremål inne i livmodern. Det irriterar och stör så att ett befruktat ägg inte sätter sig fast och börjar växa till i slemhinnan inne i livmodern. Tillägget av gulkroppshormon hindrar som en ytterligare effekt tillväxt av livmoderslemhinnan under den tid som spiralen finns kvar. Det medför oftast att menstruationerna blir sparsammare under motsvarande tid. Det är också ett skydd mot vissa komplikationer, framför allt ökad risk för livmoderkroppscancer hos kvinnor som behöver östrogen i övergångsåldern.
 
När en spiral ska föras in i livmoderhålan trycks den ihop och förs in i ett tunt, mjukt plaströr, en s.k. införare, som inte är vidare än att det kan passera igenom livmoderhalsen och in i hålan. Livmoderhålan är platt och normalt lagom vid för spiralen, som på plats i hålan trycks ut från röret med en liten plastpinne. När den då spänns ut i livmoderhålan brukar utrymmet där vara precis lagom stort.
 
Längst ned på spiralen finns ett par mycket mjuka och tunna plasttrådar fastsatta. Avsikten är att ett par cm av dessa ska lämnas kvar utanför livmoderhalskanalens mynning i slidan, så att man på ett enkelt sätt ska kunna dra ut spiralen med hjälp av trådarna. De är också ett lätt sätt att kunna kontrollera om spiralen sitter på plats. Många kvinnor kan själva lära sig att känna trådarna.
 
Någon gång, som hos dig, har man emellertid inte kunnat känna eller se några spiraltrådar i livmoderhalsen. Troligen har man också försökt att få tag på dem med en liten spetsig tång utan att lyckas. Nästa steg har sannolikt varit en ultraljudsundersökning. Till skillnad hur det var med de gamla spiralerna som tidigare användes kan man numera alltid se en spiral med både ultraljud och röntgen, vilket gör det betydligt lättare att säkert konstatera om spiralen verkligen finns kvar eller om den, vilket också kan hända, har fastnat i en tampong eller försvunnit ut i samband med ett blodkoagel eller annat.
 
Hos dig har man konstaterat att spiralen finns kvar. Allra mest troligt och inte så särskilt ovanligt är att den vridit sig i den smala livmoderhålan så att trådarna dragits upp genom livmoderhalsen och in i hålan. Särskilt lätt kan det här inträffa om spiralen sätts in efter en förlossning, innan livmodern har hunnit dra ihop sig ordentligt. Du fick din spiral efter en förlossning så det kan mycket väl vara anledningen till att spiralen kunnat ändra läge och trådarna åkt in. Väl inne i livmoderhålan är de inte är så lätta att få tag på med en aldrig så smal tång. I varje fall känns det en del och kan vara ganska jobbigt att klara av utan litet extra smärtlindring. De allra, allra flesta vill ha ett litet “rus” som den här ytterst lindriga och kortvariga narkosen kallas. Säkerligen har din doktor erbjudit dig det, bara för att kunna dra ut din spiral helt smärtfritt och göra det så lindrigt som möjligt för dig.
 
Men ett litet rus är faktiskt en mycket enkel åtgärd. Du får en spruta i handen med litet ytterst kortverkande sömnmedel som du slumrar till på ett ögonblick och vaknar av lika snabbt. Både att somna och att vakna känns lika behagligt. Du mår bra efteråt och är klarvaken direkt. Och framför allt, du känner absolut ingenting när din doktor letar reda på trådarna och drar ut din gamla spiral. Om du tänkt dig en ny kan den också sättas in innan du vaknar, så känner du inte det heller.
 
Är du mycket orolig för att bli sövd, kan du be om att få lokalbedövning i slidan i stället. Skulle du tycka att det gör ont och blir för besvärligt, kan du mycket väl ångra dig på en gång. Särskilt lätt går det givetvis, om du diskuterat det i förväg med din doktor och kommer fastande, d.v.s. inte ätit eller druckit de senaste 6 timmarna före gynbesöket.