Sedan 30 år lever jag tillsammans med min man. Vi är båda i 50-årsåldern och har tre barn, ett bor kvar hemma. Jag jobbar heltid, har goda vänner och trevliga fritidsintressen. Mår bra på alla sätt utom i relationen. Min man är arbetslös sedan åtta år, sitter vid TV och dator dagarna i ända. Han är storrökare, äter osunt och motionerar inte alls. Han är inte villig att delta i hemarbetet. Om jag ber honom om något så svarar han “det är det du är till för” eller så svarar han inte alls. Han får vredesutbrott för småsaker.
 
Han har inte varit en bra förälder. Han förbjuder mina närmaste släktingar att besöka oss, allt p.g.a. en arvstvist. Han har även varit otrogen, en kvinna hade han ett förhållande med under fyra år. Det var en smärtsam upplevelse för mig. Själv har jag varit trogen. Jag vet att jag inte är felfri och jobbar med mig själv, har även låg självkänsla.
 
Jag har inget svar på varför jag ännu är kvar i denna relation. Vi har inte rört vid varandra de senaste åtta åren. Jag fungerar som hushållerska i hemmet och kanske som en vän i vissa diskussioner. Våra barn säger att de fått en snedvriden bild av hur ett äktenskap är. Jag längtar efter kärlek, omtanke och gemenskap. Tror längst inne att jag inte är värd det.

Familjerådgivare Ingrid Winterhof svarar:

Jag förstår att det kan kännas som om åren bara rinner iväg. Även om det låter tufft så är det ditt eget ansvar att fylla dina år med det innehåll du önskar att de ska ha. Du beskriver en situation och ett förhållande som för länge sedan slutat fungera. Du längtar efter kärlek och det är en sund och normal längtan.
 
Du har de yttre förutsättningarna för att kunna leva bra på egen hand. Du har arbete så att du kan försörja dig, har vänner som säkert kan ge dig stöd och har fritidsintressen som du trivs med. Känslan du har inombords att du inte är värd ett bättre liv vittnar om den låga självkänsla du säger att du har. Självkänsla är helt enkelt medvetenheten om den egna personlighetens värde, dvs  ditt eget värde i dina egna ögon.
 
Vår självkänsla är viktig men komplicerad. Man skiljer på inre och yttre självkänsla. En person kan utge en stark yttre självkänsla som förvärvas genom att man lyckas med det man företar sig, att man får positiv feedback och känner sig kompetent. Yttre självkänsla hänger ihop med prestationer och beröm. Vår inre självkänsla däremot är någonting som vi bär med oss från barndomen som en spegling av omgivningens omdömen och kärlek. Med hjälp av mental träning kan man bli bättre på att se och tillgodose sina behov. Att stärka sin självkänsla är inte gjort på ett ögonblick. Det krävs tid och insikt och ofta kan man behöva professionell hjälp. Försök att stanna upp och fundera över dina egna värderingar och på vilket sätt du vill göra förändringar i ditt liv.
 
Du ska veta att du precis som alla andra människor är värd kärlek, omtanke och gemenskap. Kommer du inte vidare på egen hand kan du söka på internet efter terapeuter som specialiserat sig på att stärka en svag självkänsla. Du kan även ringa psykiatriska mottagningen på ditt sjukhus för att få råd och tips. Jag önskar dig lycka till!

Självkänsla: En grundegenskap som är ganska stabil och visar hur vi värderar oss själva och vilken tillit vi känner till oss själva.

Självförtroende: Kan variera allt efter humör och upplevelser och hänger ihop med förmåga och positiva/negativa erfarenheter.

Självsäkerhet: avspeglar snarare en attityd än en hög självkänsla. Kan vara motsatsen till god självkänsla.