Jag undrar hur farligt det är att salta maten? Min särbo och jag har olika uppfattning om detta. Han saltar nästan inget alls och är väldigt rädd för kryddor i maten. Han använder bara en sorts grillkrydda, som det också finns salt i. Jag saltar mera, men använder Seltin när jag lagar mat.
Bör man inte salta och smaksätta maten?
Bör man inte salta och smaksätta maten?
Doktor Helge Löfberg svarar:
Tycke och smak kan skilja sig mycket hos olika personer. Tidigare upplevelser och erfarenheter påverkar och inte minst har man präglats under sin uppväxt. Barn är ofta misstänksamma mot främmande smaker och dofter. Smaksinnet är ju ett skydd som ska hindra oss att äta olämpliga saker eller skämd gammal mat. Men man bör nog respektera och acceptera att vi alla har lite olika uppfattningar om vad som smakar och doftar gott. Surströmming är ett klassiskt psykologiskt exempel på något som somliga tycker är en kulinarisk upplevelse medan andra får kväljningar.
Salt spelar en stor roll för vårt välbefinnande. En viktig del av arbetet på sjukhusens intensivvårdsavdelningar går t ex ut på att med olika dropp försöka rätta till en sned saltbalans. Det salt vi oftast talar om är det vanliga koksaltet som kemiskt består av natrium i förening med klorid. Det är detta salt som brukar finnas i våra saltkar i köket och på matbordet. Natriumsaltet binder effektivt vatten. Eftersom 60 procent av vår kroppsvikt består just av vatten så inser nog alla hur livsviktigt det är att saltet hålls på rätt nivå. Om saltkoncentrationen rubbas så ändras indirekt de flesta vätskorna i kroppen och då fungerar inte längre organen i vår kropp.
Friska människor brukar automatiskt och omedvetet själva rätta till saltnivån i kroppen. Det sker genom att vi får ett starkt saltbehov eller blir törstiga och dricker mer för att ändra på saltet. Njurarna bestämmer sedan hur mycket natrium som ska kissas ut i urinen. Mängden vätska i kroppen följer natriumsaltet.
Men om vi är sjuka så kan vi helt eller delvis tappa kontrollen över saltet så att vi svullnar och får högt blodtryck. Omvänt kan vi bli uttorkade eller råka i chock om vi saknar salt.
När du använder Seltin i maten minskar du mängden natrium. Seltin innehåller nämligen till stor del ett annat ämne som kallas kalium. Det rekommenderas ibland till personer med för mycket natrium och för högt blodtryck.
Blodets salthalt mäts och regleras på ett invecklat sätt av hormoner i hjärnan, njurarna och binjurarna. Dessutom kontrolleras mängden vätska av mätstationer i blodkärlen och hjärtats förmak. Om du och din särbo har olika saltbehov kan det bero på att era saltreglerande system är lite olika inställda. Kroppen talar ofta själv om vad som är bäst. Skillnaden kan också bero på att någon av er eventuellt tidigare haft en sjukdom som lämnat spår efter sig i något av de här omnämnda organen.
Mitt råd till dig är därför att laga nästan okryddad mat och i stället sätta fram salt och kryddor på matbordet så att var och en själv kan bestämma hur saltad och kryddad maten ska vara.