Jag är en gift 46-årig kvinna med två barn födda på 1980-talet. Min mens har alltid varit regelbunden, plus minus 2-3 dagar. Min senaste mens varade i en och en halv dag, mot normalt 5-6 dagar. Tolv dagar senare fick jag blödning igen, fast mer sparsam, som pågick fem dagar. Samtidigt blev jag väldigt öm i brösten ungefär som när man ammar sina barn och brösten känns “tunga”.
 
Jag har under tre år dragits med rikliga flytningar som inte visat bakteriell orsak. Cellprov togs 2003 och bakterieprov i september förra året. Har blivit behandlat med Zidoval utan resultat.
 
Jag var hos min gynekolog nyligen och undersöktes noggrant med bland annat ultraljud. Inget ovanligt upptäcktes. Gynekologen tror att orsaken till mellanblödningen kan vara tillfällig hormonbrist. Men är inte det lite väl tidigt? Mot flytningarna fick jag Dalacin. Jag är väldigt skeptisk mot att medicinera om det inte finns bakterier. Kan Dalacin dessutom ge de biverkningar som förpackningen anger? Är det möjligt att jag kommit in i klimakteriet i och med denna mellanblödning? Bör jag undersöka mig hos en annan gynekolog?
 
Jag är så klart orolig för cancer men har aldrig haft cellförändringar eller andra sjukdomar i underlivet. Det finns ingen underlivs- eller bröstcancer i släkten. Min äldre systers mens slutade tvärt när hon var 47 år. Vi fick båda mens i 11-12 årsåldern. Snälla, ge din syn på det här! Jag känner mig orolig av kombinationen flytningar och mellanblödningar.
Gynekolog Ingrid Emgård svarar:

Av din beskrivning verkar det, som om det finns två förklaringar till dina besvär. Mycket talar för att ditt förändrade blödningsmönster beror på de slags rubbningar i hormonbalansen som är typiska för den så kallade övergångsåldern. Ibland kan menstruationerna bara tvärt sluta på samma sätt som de gjorde för din syster. Men betydligt vanligare är att övergången till klimakteriet sker successivt under en kortare eller längre period med allt ifrån sparsamma småblödningar till rikliga långblödningar. Inte så sällan kan en sådan blödningsoregelbunden period eller ett längre blödningsuppehåll följas av kanske flera månader eller år med helt “vanliga” mensblödningar. Tre av fyra kvinnor har övergångbesvär. Hit hör till exempel svettningar, blodvallningar, urinbesvär, irritabilitet, humörsvängningar och sömnbesvär. Ömhet och spänningskänsla i brösten är inte heller ovanligt beroende på den hormonella obalansen under den här perioden i livet. Att menstruationerna slutar i din ålder är lika vanligt och lika normalt som mensdebut i 11-12 årsåldern. Tidig menopaus brukar man tala om vid dryga 40 år men den kan faktiskt inträffa i ännu yngre ålder.
 
Ökad flytning av normaltyp, det vill säga klar till vitaktig, inte illaluktande eller symptomgivande (klåda, sveda, irritation) kan vara hormonbetingad. Att flytningarna ökar vid till exempel sexuell stimulans eller under ett par dagar vid ägglossningstid är helt normalt liksom att det kan ändra sig genom åren. Även vid den här typen av normal, så kallad fysiologisk flytning, finns en lång rad av mikroorganismer varav de av kvinnorna mest kända tillhör gruppen laktobaciller eller mjölksyrebakterier. Förekomst av sådana är ett friskhetstecken och innebär att allt är normalt. Av de övriga omkring 4000 mikroorganismer som kan finnas i slidan finns inte bara bakterier utan också virus, svamp, flagellater och en lång rad andra arter som ibland kan ställa till med problem och behöva behandlas. Dalacin som du fått, är ett ofta använt preparat som verkar brett på ett flertal av de patologiska organismer som kan förekomma i slidan. I form av slidpiller (vagitorier) eller kräm och salva kommer huvuddelen av verkningseffekten att begränsa sig lokalt. Endast en mycket litet andel resorberas genom hud och slemhinnor, och risken för biverkningar generellt är därför mycket små. Lokalt kan hos särskilt känsliga individer uppstå viss irritation eller eventuellt lokala överkänslighetsreaktioner. Dessa försvinner dock vid utsättande av preparatet och lokalbehandlingen.
 
De så kallade bipacksedlar med föreskrifter och anvisningar som numera medföljer de allra flesta medicinförpackningar, innehåller bland annat uppgifter om alla biverkningar som inte kan uteslutas ha samband med det aktuella preparatet. Också alla andra eventuella samband nämns, exempelvis samtidigt intag av andra läkemedel, samband med olika sjukdomstillstånd eller organskador, med amning eller med graviditet. En stor del av vad som uppges där är även sådant som visat sig eller inte kunnat säkert uteslutas vid vissa djurförsök, utan att det behöver finnas någon visad eller misstänkt risk för människan.

Du är så väl undersökt av din gynekolog, att jag tycker att du ska ta dina blödningsbekymmer med ro och avvakta vad som kommer att hända med din mens. Apropå din syster så är det ju faktiskt bara ett enda år, tills du är lika gammal som hon var, när hennes blödningar tog slut. Och så tycker jag, att du ska ge den ordinerade kuren med det mycket välundersökta och mycket ofta använda preparatet Dalacin en chans. Ändrar flytningarna karaktär eller om du skulle få lokalbesvär tycker jag att du ska beställa en ny tid för kontroll. Kanske kan behandlingstillägg behövas med ytterligare Dalacinkur eller kompletteras med något annat preparat.