Det är inte ovanligt att vi ställs inför problemet att bedöma risken för fosterskador och missbildningar framkallade av läkemedel som använts under kortare eller längre period av en graviditet. Det gäller också läkemedel som mamman tagit under amningsperioden. Det kan handla om tillfällig medicinering såsom hostmedicin, värktabletter, antibiotika, medel mot illamående och halsbränna. Eller så kan det, som för dig, gälla långtidsmedicinering mot någon kronisk åkomma. Receptfria preparat och naturmedicin ger ingen garanti mot fosterskaderisk. Det finns t o m preparat som bryts ner mycket långsamt och kan medföra risk vid intag även före en graviditet.
Sedan början av 1960-talet har i stort sett alla nya läkemedel genom omfattade studier säkerhetsvärderats med hänsyn till fosterskaderisker. Sedan 1978 finns “Användning vid graviditet och amning” också upptaget som en särskild avdelning för så gott som varje preparat i läkemedelsindustrins särskilda läkemedelsförteckning FASS. Preparaten är placerade i någon av kategorierna A, B:1, B:2, B:3, C, D. Om man inte har några hållpunkter för skadliga effekter på människofoster, placeras läkemedlet under kategori A eller B. Placering i kategorierna C och D innebär en ökad risk för olika skador som har iakttagits eller som kan tänkas uppkomma under olika stadier av graviditeten. Tidpunkten i graviditeten har betydelse liksom dosstorleken och under hur lång tid preparatet tagits.
Enalapril IVAX är placerad i kategori D och bör varken användas under första delen av graviditeten eller senare. För dig var det ju en ytterligt kort tid under graviditeten som du tog din medicin. Risken för att framkalla fosterpåverkan med läkemedel måste alltid vägas mot risken av att inte förebygga och behandla en sjukdom under graviditet. Därför är det bråttom att du får expertråd utifrån doser och timmar och dagar. Minst lika viktigt är det också, att du får möjlighet att prata med någon om hur du känner och hur du mår i hela det virrvarr av tankar och funderingar som du kan befinna dig just nu.