Jag har inga besvär i form av svampinfektion eller flytningar. Jag använder fortfarande hormonspiral för att menstruationerna inte ska vara alltför rikliga. Min fråga är, vad händer hormonellt i en kvinnas kropp vid klimakteriet och vilka konsekvenser har detta med tanke på min beskrivning? Finns det något att göra för att råda bot på mitt problem?
Till en början dominerar ofta en minskad produktion av gulkroppshormon. Detta kan visa sig i form av blödningsrubbningar av olika slag, ofta långblödningar eller mycket rikliga mens. Ibland kan det också uppträda upprepade småblödningar mellan menstruationerna. Men även om det under den här perioden ofta handlar om brist på gulkroppshormon måste sådana mellanblödningar alltid kontrolleras av gynekolog.
Det är när bortfallet av äggstocksproduktionen leder till låga östrogennivåer som många kvinnor åtminstone under en övergångsperiod drabbas av vad vi vanligtvis kallar klimakteriebesvär. Vanliga är plötsliga värmevågor och svettningar, olika slags urinvägsbesvär, irritabilitet och humörsvängningar, sömnrubbningar, yrsel samt som du nämner blodvallningar och torra slemhinnor i slidan. Det är inte heller ovanligt att den sexuella lusten är något mindre än tidigare under den här perioden i en kvinnas liv. Precis detsamma inträffar ofta hos många kvinnor under en kortare eller längre tid efter en förlossning. Orsakerna är likartade. Dels finns en stor hormonell komponent, dels är det ett nytt, ofta omtumlande skede i livet då samtidigt så mycket annat också inträffar.
En effekt av östrogenbrist är att slidslemhinnorna efter hand blir tunnare och inte längre är lika motståndskraftiga som förut. Samtidigt blir slidmiljön mindre sur vilket medför att resistensen mot angrepp av patologiska bakterier avtar. Sammanlagt innebär det en betydande minskning av det infektionsskydd som vi tidigare normalt haft i slidan. Det här brukar dock knappast inträffa förrän menstruationerna redan varit borta en tid vilket ju inte stämmer med dig. Några andra östrogenbristsymptom har du ju inte heller.
Vad du ska göra är att kontakta en gynekolog. Det mest sannolika är att du råkat ut för en långdragen och besvärlig slidinfektion. Den kan också ha spritt sig till livmoderhalsen där spiraltrådarna finns och även till livmoderkroppen där spiralen kan irritera och underhålla infektionen. Vilken infektion det handlar om går inte att avgöra utan en gynekologisk undersökning med mikroskopi av slidslemmet och ofta också bakterieprovtagning. Räklukten som du nämner gör det dock ganska troligt att det kan handla om en infektion som kallas bakteriell vaginos eller Gardnerella vaginos. Som ett av sina typiska kännetecken har den just rutten fisk- eller rutten skaldjursdoft. Allra värst brukar doften kännas omedelbart efter samlag. Det finns vid Gardnerella ofta mycket litet av andra symptom, ibland finns enbart lukten och inte ens flytningar. Förekommer flytning brukar den vara tunn, homogen och grå till färgen.
Gynekologen kan ofta relativt lätt ställa diagnosen och inleda behandlingen direkt. Allt som behövs för att bli av med ditt luktproblem, kan vara en veckas specifik antibiotikamedicinering. Ibland behöver spiralen tillfälligt tas bort. När slemhinnorna är friska och normala igen kan en ny spiral sättas in utan problem.
Det finns även andra illaluktande slidkatarrer som kan diagnosticeras och behandlas på liknande sätt. Litet mera besvärligt kan det vara om du råkat ut för en blandinfektion, något som tyvärr inte är ovanligt särskilt vid infektioner som hållit på länge. Då kan ibland både några återbesök och ändringar eller kompletteringar av behandlingen bli aktuell. Ofta vill gynekologen också ta cellprov när en långdragen infektionsbehandling är avslutad.