Jag är en kvinna på 45 år, med myom i livmodern som trycker på urinblåsan. Jag skulle vilja få råd och förklaring kring olika operationssätt för att avlägsna myomet. Har fått reda på av gynekolog att det finns några alternativ:
1. Titthål.
2. Gå in via slidan och ta bort hela livmodern, alternativt spara livmoderhalsen/tappen.
3. Bikinisnitt.
4. Spränga myomet (går troligtvis inte då den är stor som en clementin).

Vilket sätt ska jag välja? Om livmodern tas bort kommer jag då i klimakteriet? Måste hela livmodern tas bort? Kan man inte enbart operera bort myomet? Måste jag ha kateter efteråt? Känns det annorlunda i slidan vid samlag efter operationen?

Gynekolog Ingrid Emgård svarar:

Vilken operationsmetod som för dig är den bästa, ska du överlämna till operatören att avgöra. Det kan finnas åtskilligt att väga in, och det kan också finnas tekniska problem att ta ställning till. Emellertid är det självklart att du kan framföra egna synpunkter och önskemål och diskutera dem med operatören.

Muskelknutor i livmodern (på latin myom) är mycket vanligt. Det handlar om godartade förändringar och ger i de flesta fall inga besvär alls. Myom kan sitta var som helst i livmodermuskulaturen. Myomens storleken kan växla från ett litet risgryn till en stor apelsin. Ibland finns det bara något enstaka myom, andra gånger kan hela livmoderväggen vara genomsatt av myom i olika storlekar och med olika lokalisation. Det är detta, tillsammans med vilka problem kvinnan har, som i hög grad avgör valet av operationsmetod.

Tillväxten av myom stimuleras av östrogen. Efter klimakteriet när östrogennivåerna sjunker, minskar myomen successivt. Vid ringa besvär kan man därför ibland välja att avvakta. För din del med ditt clementinstora myom som trycker mot urinblåsan är operationsindikationen emellertid klar.

Någon tidigare övergångsålder riskerar du inte att hamna i. Om livmoderkroppen tas bort så upphör mensblödningarna. Men klimakteriet kommer inte förrän det ändå spontant skulle ha skett. Det är i äggstockarna som hormonproduktionen sker och dessa tar man inte bort om allt ser normalt ut.

Om du haft cellförändringar på livmoderhalsen/tappen (=portio), tar man gärna bort hela livmodern för att slippa ett onödigt riskmoment. Skulle du ha myom långt nere på livmoderhalsen kan också denna typ av ingrepp bli aktuell. Annan anledning att ta bort de nedre delarna av livmodern finns sällan, givetvis förutsatt att allting vid operationen ser bra ut.

Hos en ung kvinna, särskilt om operationsindikationen skulle vara barnlöshetsproblem vilket inte är ovanligt, försöker man att “skala” ut de större myomen med ett minimalt snitt och så oblodigt som det går för att få minsta möjliga skada på själva livmodern. Samma princip kan givetvis användas även vid andra indikationer och i andra åldrar, särskilt om det handlar om något enstaka myom som sitter väl till. Så skulle det mycket väl kunna vara för dig. Diskutera detta med operatören, som sedan bedömer om det kan vara möjligt att försöka ta bort enbart myomet.

Du nämner fyra olika operationsmetoder. Utifrån din beskrivning och utan att själv ha möjlighet undersöka dig, anser jag det som mest sannolikt att endera av de operationsmetoder som du kallat 2 och 3 blir aktuell för din del. Metod nr 2 kallas vaginal hysterectomi och innebär att livmodern opereras bort genom slidan (vagina). Med detta operationssätt kan man emellertid inte lämna kvar livmoderhalsen. Metoden ger ett något kortare och enklare förlopp efter själva ingreppet och även kortare sjukskrivningstid jämfört med nr 3.

Den metoden innebär att operatören går in i buken genom ett litet tvärsnitt som läggs nedtill i bukväggen. Vill du ha kvar mest möjligt av livmodern väljer operatören troligen den metoden. Det gäller om enbart livmoderkroppen ska tas bort. Likaså om man avser att bara ta bort ditt myom. Med denna metod kan man lämna kvar livmoderhalsen med portio.

Kateter måste du ha något dygn i samband med båda operationerna. Vävnaderna runt urinröret svullnar nämligen, så att det kan vara svårt att tömma blåsan. Så snart blåstömningen fungerar tas katetern bort.

Beträffande dina frågor om samlagsproblem, så har de allra flesta före operation många funderingar, frågor och rädslor. Skulle det vara så för dig är det viktigt att via gynekologen snarast möjligt få kontakt med lämplig rådgivare. Ett stort antal kvinnor som fått livmodern bortopererad har undersökts och noggrant följts upp. Det visar sig att de flesta av såväl kvinnorna själva som deras partners inte har upplevt någon skillnad, i varje fall ingen försämring. Och många berättar om lättnad, smärtfrihet, avslappning och ofta ett bättre samliv än vad de tidigare haft.