Varför blir mina trosor numera svarta mellan benen? Missfärgningen uppträder alltid i området som ligger an mot vaginan. Jag har inga för mig kända hälsoproblem och inga flytningar. Hur blir jag fri från mitt problem? Förr hände aldrig detta.

Jag har provat att tvätta trosorna med olika tvättmedel och vid olika temperaturer. Använder enbart trosor med hundra procent bomull. Hur får man bort den svarta färgen som blir på trostyget?

Gynekolog Ingrid Emgård svarar:

Den vanligaste orsaken till problem som de du beskriver, är att det någonstans i underlivet finns ett lättblödande område. I flera timmar efter en liten blödning kan blodet stanna kvar exempelvis i slidan och sedan kanske minst lika länge i trosorna. Färgen på gammalt blod är svartbrunt eller svart, vilket stämmer väl med dina symptom.

Det här är inte något som är särskilt ovanligt och ofta finns det en enkel och många gånger lättbehandlad anledning. I de flesta fall räcker det med en utförlig och detaljerad anamnes (=sjukhistoria) samt en vanlig gyn-undersökning. Flertalet gynekologer brukar numera också göra en ultraljudsundersökning av underlivsorganen och ta ett cellprov. Efter det kan gynekologen ofta fastställa orsaken och eventuellt börja behandla. Andra gånger kan kompletteringar behövas med en del ytterligare utredningar.

Jag vet inte om du är i klimakteriet eller fortfarande i fertil ålder och har regelbundna, normala menstruationer, och inte om du har någon typ av preventivmedel t ex spiral eller p-piller. Inte heller vet jag om du har hormonbehandling mot övergångsbesvär eller om det finns någon annan tänkbar anledning till påverkan av ditt blödningsmönster.

Skulle det vara så att du fortfarande menstruerar och inte står på t ex p-piller, är det viktigt att veta om du har besvär bara de närmaste dagarna runt mens och/eller några dagar ungefär mitt i mens-cykeln (= vid ägglossningstid som brukar inträffa 14 dagar före en beräknad mens). Det här är helt normalt även om det inte förekommit tidigare utan börjat först under den senare hälften av menstruationsåren.

Oregelbundna, kanske dagliga småblödningar beror inte sällan på underlivsinfektioner och bland dem speciellt klamydia. Även cystor på äggstockarna, varav de allra flesta är helt godartade, kan ge liknande symptom.

Hos en kvinna i klimakteriet, som inte har någon form av hormonbehandling, blir slemhinnorna i slidan efter hand litet torrare, tunnare och skörare. De blir mera lättirriterande och lättblödande och också känsligare för infektioner. I de här åldrarna är detta en mycket vanlig anledning till den typ av besvär som du beskriver. Orsaken är östrogenbrist, och den enda åtgärd som då brukar behövas är lokal östrogenbehandling i form av vagitorier (= slidtabletter) och/eller salva ett par gånger i veckan.

Annat som kan ge liknande symptom är emellertid tillväxt av slemhinnan inne i livmodern. Efter klimakteriet är det här inte normalt, även om det någon gång kan förklaras av hormonsubstitution och spontant försvinna om man gör uppehåll i eller ändrar behandlingen. Under alla förhållanden kan det behöva följas upp och eventuellt åtgärdas. Detsamma gäller i klimakteriet nytillkomna äggstockscystor. Vid en ultraljudsundersökning kan man se båda dessa förändringar.

Emellertid handlar problem från underlivet inte alltid om könsorganen. Även urinvägarna utmynnar här alldeles framför slidöppningen. Förklaringen till besvären kan vara en eller ett par lättblödande små polyper i urinledaren eller en liten prolaps (= utbuktning) av urinrörsmynningen som skaver mot trosorna. Detta kan givetvis också ske vid sår och skav från ett slidframfall samt vid småsår eller småsprickor i t ex slidmynningen. Strax bakom slidöppningen, ibland bara någon enstaka centimeter, mynnar tarmöppningen. Lättblödande, buktande analöppning med eller utan hemorrojder (= åderbråck i och strax innanför analöppningen) ger inte sällan blödningar. För småsprickor eller fissurer i analöppningen gäller detsamma. Ofta ger det här också smärtor som innebär att det kan göra ont att torka ordentligt rent. Sällsynt är det inte heller med en viss förslappning av analöppningen som medför att det inte går att hålla helt tätt.

Medan du väntar på tid för undersökning, kan du själv komma en liten bit vidare genom att sätta in en vanlig tampong i slidan under några timmar. Finns samma svartfärgning på tampongen som du brukar se i trosorna, är det ganska klart att det är härifrån missfärgningen kommer. För gynekologen kan det också vara en viktig och tidssparande information.

Slutligen ett litet tvättråd som du bad om: Att så snart som möjligt blötlägga underbyxorna i kallt vatten och sedan tvätta dem i varmt vatten med enzymtvättmedel brukar vara effektivt vid blodfläckar – bäst vid färska fläckar men ofta även vid intorkade. Använd annars ammoniak, tvätta och om det ändå inte försvinner, försök med vätesuperoxid följt av ny tvätt och noggrann sköljning.