Jag har gjort en titthålsoperation och fick då beskedet att min livmoder är bakvänd och att jag har en endometrioscysta på vänster sida. Av vår läkare har vi fått veta att min mans sperma simmar långsamt. Därför vill jag fråga dig om det finns någon medicin som gör hans sperma snabbare.
Tror du att jag kan bli med barn igen? Hur ska jag veta att jag har ägglösning?
Eftersom ni tillhör ett större sjukhus finns där urolog-specialister och säkerligen också speciell andrologkompetens (andrologi = läran om de manliga könskörtlarna, könsorganen och deras sjukdomar). Efter ev. ytterligare ett spermaprov kommer man där att ta hand om din man. Ibland kan det handla om även andra problem än att spermierna rör sig långsamt. Bl.a. kan antalet normala spermier vara litet färre än förväntat. Kanske kan det finnas tecken på en kronisk infektion eller någon annan förändring som inverkar på spermakvaliteten. Av detta finns en del som kan åtgärdas, ibland ganska enkelt.
Eftersom du varit på ett antal gynekologbesök har det säkerligen redan tagits en hel del av de hormonprover som är aktuella vid en barnlöshetsutredning. Du har förmodligen också varje morgon under en tremånadersperiod fått mäta och notera din morgontemperatur för att få veta om och mera exakt när du har dina ägglossningar.
På din beskrivning i brevet tror jag i första hand, att den fortsatta utredningen för din del kommer att inriktas på din endometrios. Det kan mycket väl vara den som gör att du nu inte blir gravid igen. Endometrios ställer ofta till med sammanväxningar och andra förändringar, inte minst inuti och i anslutning till äggledarna, vilket kan medföra att spermier och ägg inte kan passera och mötas. Endometrios är östrogenberoende och har ofta en tråkig tendens att förvärras under de fertila åren. Om det hos dig finns öppen passage genom äggledarna vet man säkerligen redan. En viktig anledning till titthålsoperationer (=laparoskopier) vid barnlöshetsutredningar är att kontrollera detta, men det är inte omöjligt att titthålsundersökningen behöver kompletteras med en röntgenundersökning av livmoderns och äggledarnas insidor, vilka inte går att se vid en vanlig laparoskopi.
Med en viss typ av hormonell behandling kan endometrios tillbakabildas så att en graviditet inte sällan kan bli möjlig. Ibland kan också en operation bli aktuell. Vid båda behandlingsformerna gäller att sedan så snart som möjligt försöka bli gravid, så att endometriosen inte hinner öka igen. Skulle ingetdera av de här åtgärderna ge resultat, finns numera också andra möjligheter att “hjälpa naturen litet” så att ägg och spermier från er båda ändå kan förenas och resultera i en graviditet. Den kan sedan utvecklas helt normalt i din livmoder till en fin och frisk liten baby.