Eftersom jag är ensam och ej har någon partner, så undrar jag hur det går om jag mot förmodan skulle ha samlag (har ej haft samlag på flera år). Jag tar Vagifem sedan ett år tillbaka. Tidigare har jag tagit östrogen.
På sikt medför de lägre östrogennivåerna att olika vävnader påverkas. Bland annat blir slemhinnorna och huden i underlivet tunnare och torrare, d.v.s. ömtåligare, skörare och mer lättblödande. Det gäller både nedre delen av urinvägarna och könsorganen, inte minst slidan. Underlivsbesvär som berör slemhinnor och hud tillhör de allra vanligaste bekymren och minst hälften av alla kvinnor i 60-årsåldern har dessa problem – oftast alldeles i onödan. I de flesta fall är det här lättbehandlat. Endast mycket små doser östrogentillägg räcker för att bygga upp slemhinnorna i underlivet igen. Det innebär att de får tillbaka sin normaltjocklek och sin spänst, fuktighet och smidighet. Det för med sig att slidans och urinvägarnas normala flora med mjölksyrebakterier återställs, vilket i sin tur minskar sjukdomsalstrande bakteriers chanser att hålla sig kvar.
I och med att slemhinnorna blir mindre ömtåliga, blir de också mindre lättblödande. Risken att få en liten slemhinneblödning i samband med gyn-undersökning blir då inte större än den varit tidigare i livet. Detsamma gäller både blödningar och andra besvär i samband med samlag.
De lågdospreparat som en kvinna kan behöva i detta sammanhang finns på apoteket både i tablettform och som lokalbehandling i form av kräm/salva och vagitorier (slidtabletter). Tabletterna och vagitorierna är på recept, krämen och salvan är receptfria. Vagifem som du har är ett östrogenbaserat lågdospreparat, Ovesterin ett annat. Att du trots detta fått små blödningar kan bero på att den dos du har är aningen för låg och behöver ökas, åtminstone under en kortare tid. Komplettera gärna med receptfri salva, t.ex. Ovesterin.
Du är nyligen gyn-undersökt och kan vara helt lugn beträffande risk för att blödningen skulle bero på någonting annat.