Jag är en tjej på 23 år. Jag har upptäckt en vårta på min yttre blygdläpp. Nu undrar jag om det kan vara kondylom?

Jag har haft samma partner i två år och aldrig haft några vårtor förut. Jag är gravid i femte månaden just nu och undrar om det kan vara därför symtomen visar sig nu? Jag har inte haft några andra besvär eller symtom, bara en enstaka vårta som inte gör ont.

Gynekolog Ingrid Emgård svarar:

Det kan någon gång kring könsorganen och vid analöppningen förekomma avgränsade hud- och slemhinneförändringar som skulle kunna likna vårtor utan att vara det. Men det allra vanligaste är nog tyvärr, att det som i de här regionerna liknar vårtor också är det. Det handlar om kondylom, som är det medicinska namnet på könsvårtor orsakade av ett speciellt vårtvirus.

När smittan har skett kan vara svårt att avgöra. Det kan röra sig om bara några månader. Men det kan också handla om en längre tid vilket innebär att du eller din partner kan ha varit smittade redan innan ni träffades. Någon av er kan också länge ha haft några småvårtor som ni varken har sett eller känt. Din graviditet har däremot knappast påverkat förloppet.

Det finns olika typer av genitala vårtvirus. Vilket eller vilka det handlar om kan ha en viss betydelse. Det går att ta reda på genom speciella prover vilka lätt kan tas i samband med en gyn-undersökning.

Vårtorna kan också ha olika utseende. En del kan likna vårtor på händerna eller andra ställen på kroppen och växa flikigt eller nästan blomkålsliknande. Andra kan vara platta och svåra att både se och känna utan specialundersökning. Ofta kompletteras därför gyn-undersökningen med en s k kolposkopi som bl a innebär förstorings- och färgningsmöjligheter. Ibland kan man behöva göra speciella cellprov, särskilt vid platta kondylom inne i slidan. Det här är inte någonting som skiljer sig särskilt mycket från en vanlig gyn-kontroll, och ingenting som gör ont.

Du bör se till att så snart som möjligt bli undersökt och behandlad innan vårtan på blygdläppen hunnit växa för mycket eller sprida sig. Detsamma gäller givetvis din partner. Små enstaka kondylom kan det ofta vara tillräckligt att pensla med en speciell lösning. Blir förändringarna större kan andra behandlingsmetoder bli aktuella. Det kan handla om laserbehandling, frysbehandling eller en mindre operation.

Du är gravid och går på graviditetskontroller hos gynekolog och barnmorska. Allra enklast och snabbast får du hjälp genom att berätta om din kondylom-misstanke vid nästa besök. Kanske får du hjälp redan där eller en remiss till KK-mottagningen. Glöm inte att din partner också måste undersökas. Mest troligt är att han blir hänvisad till exempelvis hudmottagningen.