Jag är orolig för narkos-sövningen, då jag tidvis har mycket slembildning med efterföljande hosta och kramp i lungorna. Jag har astma samt hyperreaktiva luftrör.
Laparoskopi-ingreppet sker alltid i full narkos. Laparoskopet förs in i bukhålan genom ett 1-2 cm långt snitt strax nedanför naveln. Normalt är vår buk fylld av magsäck, tarmar, lever, mjälte m.m. För att spänna ut bukväggen och få en nödvändig, bättre sikt injekteras därför alltid inledningsvis koldioxid. Oftast behövs också för att hålla undan t.ex. skymmande tarmslingor en liten “hjälpsticka”, vanligen en tunn metallstav som förs in i nedre delen av bukväggen. Blir det aktuellt att göra ett utvidgat ingrepp med operation via laparoskopet behövs oftast ytterligare instrument som förs in via andra små separata snitt. Skulle laparoskopin visa att det finns förändringar som innebär att ett större ingrepp behövs, kan detta emellertid ske på en gång och i samma narkos. Framför allt rör det sig om förändringar som inte med säkerhet kan bedömas vara godartade, eller sådant som kan vara lättare att komma åt och åtgärda med en annan operationsmetod.
Beträffande dina funderingar kring narkosen är det obligatoriska samtalet med narkosläkaren före operationen för din del alldeles extra viktigt. Givetvis måste du noga redogöra för alla dina luftvägsbesvär och även andra överkänslighetsproblem. Du måste också ha med dig eller ha antecknat vilka mediciner du har, även sådant som ska tas periodvis vid besvär. Eftersom full narkos är en förutsättning för laparoskopi kan det någon gång innebära att en annan typ av operation kan vara att föredra.
Du har en del frågor kring tid som inte direkt går att svara på. En enkel okomplicerad skrapning tar, inklusive narkos, knappast mer än tio minuter. Laparoskopin däremot beror helt på om det bara handlar om att att inspektera eller också om att operera. I så fall beror tiden givetvis på hur omfattande operation det gäller. För att få bästa möjliga svar bör du fråga din operatör, genom att du beställer en telefontid. Du kan också ta upp din fråga i samband med ett ev. återbesök före operationen eller i samband med inskrivningen på gyn-avdelningen.