Jag har sedan en tid tillbaka sällskap med en man. Jag har själv haft hormonspiral tidigare men eftersom jag nu troligen är i klimakteriet (hade utebliven mens först i sex månader och nu i tre månader) så undrar jag, finns det något annat preventivmedel för män än kondomer? Jag vet att man forskat kring p-sprutor för män. Vad hände med detta? Jag vet att man kan skära av sädesledarna, men det är inte aktuellt i detta fall. Kan du hjälpa mig?
Gynekolog Ingrid Emgård svarar:

Under åtskilliga år har det i många länder genomförts intensiv forskning och många stora studier och försök rörande manliga preventivmedel. Samtliga projekt har förkastats. Minst lika många pågår och nya tillkommer ständigt. Det gäller inte bara p-sprutor som du frågar efter utan överhuvudtaget möjlighet även för män att skydda sig mot en oönskad graviditet.

Att få fram ett fungerande preventivmedel för män är betydligt mer komplicerat än för kvinnor. Kvinnan har från fosterstadiet med sig alla sina omogna ägg som ligger vilande i äggstockarna fram till puberteten. I en vanligtvis regelbunden rytm mognar ett enda av de vilande äggen en gång varje månad fram till klimakteriet. Vid en bestämd tidpunkt i mens-cykeln lossnar det från äggstocken och fångas upp av äggledarna. Medan det mogna ägget sedan passerar genom äggledaren är det under bara en kort period tillgängligt för befruktning. Om detta har skett växer sig det befruktade ägget fast i den vid den här tidpunkten i menstruationscykeln maximalt förtjockade och välgenomblödda livmoderslemhinnan. Obefruktade ägg försvinner med nästa mens. Det enstaka ägget, den cykliska regelbundenheten i hormonbalansen samt påverkan på äggmognad m.m, erbjuder flera olika möjligheter till preventivmetoder för att förhindra utveckling av en graviditet.

Hos männen däremot nybildas och utmognar kontinuerligt ett mycket stort antal spermier – från puberteten och hela livet ut. Det finns sålunda hos männen normalt många tusen spermier i alla mognadsstadier varav alltid en stor mängd hunnit bli utmognade och befruktningsdugliga. Och ständigt tillkommer nya spermier som påbörjar mognadsprocessen. En del av svårigheterna kring att få fram ett effektivt manligt graviditetsskydd handlar just om detta, att få ett effektivt skydd med påverkan på alla dessa mängder spermier, åtminstone alla som befinner sig i de senare mognadsstadierna, utan att det innebär ökad risk för skador och biverkningar. Det gäller inte bara männen själva utan också deras blivande barn. Givetvis är det av yttersta vikt, att detta inte får inträffa och måste kunna uteslutas så långt som möjligt. Flera pågående forskningsprojekt förefaller mycket lovande men fortfarande krävs omfattande klinisk forskning under ett antal år.

För att du ska undvika en sen graviditet är sålunda ett manligt preventivmedel knappast något alternativ. Visserligen nämner du inte hur du upplevde hormonspiralen som du haft tidigare, inte heller varför du tog ut den. Men om du inte hade några större problem är mitt råd att du får en ny insatt. Det är nämligen ett alldeles utmärkt preventivmedel – inte minst när övergångsåldern börjar närma sig. En hormonspiral kan du ha kvar långt efter klimakteriet. Den utsöndrar kontinuerligt gulkroppshormon vilket innebär, dels att du får ett mycket säkert preventivmedel och dels att du om så behövs kan använda östrogenpreparat utan något ytterligare tillskott av gulkroppshormon, vilket annars skulle ha varit nödvändigt.