Jag är 55 år. För fem år sedan blev jag opererad och både livmoder och äggstockar togs bort. Efter det har jag inte besökt någon gynekolog. Det finns väl inte något att ta prov på nu när jag inte längre har någon livmoder? Min gynekolog under många år gick i pension efter min operation. Vad tycker du, bör jag besöka någon annan gynekolog?
Gynekolog Ingrid Emgård svarar:

Gynekologiska undersökningar, och allt som berör problem och funderingar i samband med dem, kan vara känsligt för väldigt många kvinnor. Du är inte ensam om att uppleva det jobbigt när din “gamla” gynekolog inte längre är tillgänglig. Det var en person som du träffade under åtskilliga år och som kände till dig så väl att det ofta kanske bara behövdes ett telefonsamtal. Nu står du inför beslutet om du verkligen ska behöva kontakta en helt ny gynekolog – och om du ska behöva fortsätta med gynundersökningar och ta cellprover när du varken har kvar livmoder eller äggstockar.

Att du ska vända dig till gynekolog om du får någon typ av besvär från slidan och de yttre könsorganen, eller får tarmtömnings- och urininkontinensbekymmer, upplever du nog som ganska självklart. Men även om du är helt besvärsfri finns det framför allt tre medicinska anledningar till att det kan vara viktigt med fortsatt gynekologkontakt och eventuellt också cellprovskontroller.

För det första: Av vilken anledning blev du opererad? Handlade det om underlivscancer eller förstadier/misstankar om detta, så måste regelbundna gynkontroller göras fram till dess du får besked om att det inte längre behövs. Vid vissa förstadier till livmoderhalscancer kan cellprov från toppen av slidan också vara en viktig del av uppföljningen.

För det andra: Tog man vid din operation bort hela livmodern, alltså även livmoderhalsen och livmodertappen? Vid alla godartade förändringar är det mycket vanligt att den delen lämnas kvar. Gäller detta dig, ska du fortsätta som förut med dina cellprover. Är du osäker på hur operationen gjordes och vad som eventuellt skulle finnas kvar, så bör du ta kontakt med den som opererade dig, eller någon annan gynekolog som har tillgång till din journal och operationsberättelse. Om du ger ditt tillstånd kan även en privatpraktiserande läkare få en journalkopia översänd från KK.

För det tredje: Står du på någon medicinsk behandling, t ex med östrogen? Finns det annat som du funderat över i samband med din operation? Även då är det lämpligt att ta kontakt med någon som kan följa upp din behandling och som du kan prata med och ställa frågor till.