Jag skulle vilja veta så mycket som möjligt om mastocytos. Denna ovanliga sjukdom har drabbat ett av våra barn. Vad orsakar sjukdomen? Hur allvarlig är den? Är den ärftlig? Ingen i vår släkt har haft denna sjukdom såvitt vi vet. Går den att bota och i så fall hur?

Jag undrar också om det finns någon patientförening för mastocytosdrabbade
i Sverige? I så fall, hur når vi den? Finns det forskning om sjukdomen?

Doktor Helge Löfberg svarar:

Den vanligaste formen av mastocytos ses hos små barn som får millimeter – till centimeterstora bruna fläckar i skinnet. Antalet fläckar kan variera, från en till över hundra. Om man trycker eller gnider på en sådan fläck så uppstår strax en starkt kliande svullnad ungefär som när man rört vid en brännässla.

Fläckarna består av talrika speciella celler som kallas mastceller och som är fullproppade av aktiva signalhormoner, varav det viktigaste heter histamin.
Det är dessa celler som gett sjukdomen dess namn. En annan benämning är “urticaria pigmentosa” som betyder brunpigmenterat nässelfeberutslag. Mastcellerna är intressanta för forskarna eftersom de även är inblandade i andra sjukdomar som astma och allergi. Vid insektsbett är det samma substanser som reagerar.

Den här sjukdomen kan vara besvärande på grund av klådan, men är annars inte farlig. Lyckligtvis brukar den läka ut fullständigt och försvinner spontant vid puberteten. Den är inte ärftlig. Behandlingen är klådstillande tabletter av typ Tavegyl vid behov. Om klådan är olidlig så kan man prova ljusbehandling av samma typ som också används av psoriasissjuka och som kallas PUVA.
I framtiden kommer vi sannolikt att ha effektiva mediciner som helt stoppar bildningen av histamin i mastcellerna.