Jag skriver för min väninna som är mycket deprimerad och nervös, eftersom hon fått veta att hon har förmaksflimmer. Tyvärr var hennes läkare mycket stressad så hon fick inte prata så mycket med honom. Han skrev ut tabletten Waran som hon ska ta efter ett schema. Hon oroar sig för hur hon ska leva vidare och vill därför veta mera om förmaksflimmer. Hoppas på ett snabbt svar.
Doktor Helge Löfberg svarar:

Om man har förmaksflimmer så betyder det att hjärtats allra översta del, som kallas förmaket, inte fungerar. Men det är inte så farligt som det låter. Man klarar sig ganska bra ändå, förutsatt att resten av hjärtat är någorlunda friskt. Så här är det: Hjärtslagen styrs från hjärtats eget nervcentrum som sitter uppe i högra förmaket. Om hjärtat utsätts för en påfrestning och dessa tar då befälet över hjärtrytmen och hjärtat börjar slå ojämnt. Det är ingen risk att slagen helt upphör men pulsen brukar bli oregelbunden och snabbare än normalt.

Vid stadigvarande kroniskt förmaksflimmer känner man inte så stor skillnad, möjligen blir man lite fortare trött och andfådd vid kroppsansträngning. Däremot kan man känna ordentligt obehag och uppleva att hjärtat slår kullerbyttor i bröstet om rytmen hoppar fram och tillbaka mellan förmaksflimmer och regelbundna slag.

Hjärtläkarna brukar omedelbart bedöma om de med en strömstöt under narkos eller med mediciner kan återföra hjärtrytmen till det normala. Yngre personer har störst nytta av en sådan behandling som kallas konvertering, medan äldre individer, och särskilt de som haft sitt förmaksflimmer länge, inte är lika hjälpta. Pacemaker eller bränning av nervbanorna via en kateter inne i hjärtat är tyvärr inte särskilt effektivt mot virvelströmmarna vid förmaksflimmer.

Ibland uppträder förmaksflimmer i ett till synes friskt hjärta. Orsaken kan vara okänd eller en yttre påfrestning som giftstruma, en större operation eller svår stress. Vanligast är nog att hjärtat är överansträngt på grund av sjukdom som t ex högt blodtryck, trånga kranskärl eller stela klaffar. Ett stadigvarande kroniskt förmaksflimmer som ej gått att återföra till normal rytm brukar läkarna behandla med medicin som lugnar ner hjärtrytmen till 70-80 slag i minuten i vila, samt med vattandrivande medicin om fötterna svullnar under dagen eller om man lätt blir andfådd. Medelålders personer brukar också ordineras blodförtunnande medicin (Waran) för att undvika att blodproppar bildas i hjärtöronen, som är små utbuktningar på förmaken. Patienter äldre än 75-80 år rekommenderas ibland Trombyl som är enklare att dosera än Waran och inte fordrar så täta kontroller.

Du kan trösta din väninna att hon kan leva ett helt normalt och gott liv också med ett stadigvarande kroniskt förmaksflimmer. Det största bekymret är att sköta Waranbehandlingen så att INR-värdet ligger rätt, dvs kring 2,1-3. (INR är ett internationellt mätsystem som anger hur många gånger längre tid man blöder när man behandlas med Waran.)