• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Är det farligt att gå länge med ljumskbråck?

  I julas när jag duschade kände jag en knöl i min vänstra ljumske. Det var en konstig knöl för när jag låg på natten kändes den inte. Den första tanken när man känner en knöl är ju cancer. Jag lyckades få tid hos en läkare som konstaterade att det var bråck. Nu undrar jag om det är farligt och hur länge jag kan gå med bråcket? För operation får jag nog vänta på. Hur uppstår ett bråck? Kommer bråcket att bli större och kommer det att göra ont? Min gamla farmor hade bråck och hon hade bråckband. Finns det fortfarande? Jag skulle bli glad att få reda på något om bråck.
  Doktor Helge Löfberg svarar:
  Ljumskbråck beror på att bukväggen är försvagad så att en fettrik flik av tarmkäxet (ett veck från bukhålans hinnor som bär upp tunntarmen) eller rent av en liten tunntarmslynga tränger ut genom musklerna. Bråcket känns som en lätt ömmande liten kudde under huden. Det märks mest då trycket i magen ökar, t ex genom att man hostar eller krystar. När man ligger försvinner ofta bråcket ner i magen igen. Bråck i ljumsken är 4 gånger vanligare hos män än kvinnor. Att män lätt får bråck förklaras av att de har blodkärl som går genom bukväggen ner till pungen och att testiklarna under fostertiden vandrade den vägen.

  Ett bråck läker inte av sig själv. Hålet genom bukväggen blir ofta större med tiden när musklerna slappas med stigande ålder. Övervikt kan också bidra genom att tyngden och trycket i magen ökar. Själva bråcket generar endast måttligt så länge blodförsörjningen fungerar. Men om bråcket blir svullet och fastklämt i hålet i bukväggen så stryps blodcirkulationen så att man får akut ont och blir illamående och dålig. Då gäller det att så tidigt som möjligt med händerna trycka bort svullnaden så att tarmslyngan i bråcket krymper och kan pressas tillbaka in i bukhålan igen. I svåra fall får en kirurg operera akut och eventuellt ta bort den inklämda tarmbiten. Annars riskerar man tarmvred och bukhinneinflammation.

  Du kan inte själv få ditt bråck att läka utan endast förhindra det att bli större genom att undvika allt som ökar trycket i magen. Bråckband är en sorts gördel som har en polstrad kudde som trycker på huden och pressar tillbaka bråcket. Ett sådant bråckband är obekvämt att bära och hjälper bara för stunden. Bäst är att i lugn och ro bli opererad så att bukväggen förstärks och bråcket sys igen. En sådan operation är inte stor och kan i bästa fall göras som en titthålsoperation, dvs utan att doktorn skär upp buken. Vad som händer med ditt bråck om du inte opereras är svårt att förutspå. I de flesta fall går allt väl, men någon enstaka gång inträffar en inklämning och då blir man tvungen att hastigt åka till kirurgens akutintag på lasarettet för att få hjälp.
 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!