• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Vilka risker finns vid fostervattenprov?

  Jag är 33 år och väntar mitt andra barn. Jag har funderat på att ta ett fostervattenprov och undrar nu om det kan öka risken för missfall. Om det finns en risk, är det då precis i anslutning till provet eller kvarstår risken under hela graviditeten? Finns det något man själv kan göra för att minska risken för missfall?
  Gynekolog Ingrid Emgård svarar:
  Risken för att få ett barn med skadade arvsanlag, som Downs syndrom, är aldrig noll procent, inte i någon ålder. Men det är först när kvinnan är äldre som riskökningskurvan stiger så mycket att fostervattenprov brukar föreslås eller diskuteras. Fortfarande vid 40 års ålder föder 98 procent av kvinnorna friska barn och om mamman är 45 år eller äldre föds 95 procent av barnen friska. Är ditt första barn friskt och det inte finns någon känd ärftlighet i släkten är risken för dig därför mycket liten.

  Du frågar om missfallsrisk vid fostervattenprov. En viss riskökning finns i anslutning till själva provtagningen och strax efteråt men den kvarstår sedan inte under resten av graviditeten. Aningen större kan risken vara om du tidigare haft missfall.

  Det är inte så mycket som kan göras för att minska den lilla missfallsrisk som finns. Vad du kan göra är att hålla dig litet stilla, undvika lyft och andra ansträngningar samt vara försiktig med samlag under de närmaste 1-2 dygnen efter provet. Sedan är det viktigt att du vågar leva som vanligt igen!

  Har du fler frågor eller känner du dig orolig tycker jag att du ska tala med barnmorskan och gynekologen på mödravårdscentralen. Det är ofta så att man har mycket funderingar och mycket oro inom sig under en graviditet. Det kan vara skönt att få diskutera allt det där med någon utomstående som har erfarenhet, som kan lyssna och förstå, kan förklara och ge dig svar på dina frågor.
 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!