Varje kväll får jag svår värk

Jag har det mycket besvärligt med mina muskler. Ibland får jag en känsla av att ha hög feber, men när jag mäter temperaturen är den...

Jag har det mycket besvärligt med mina muskler. Ibland får jag en känsla av att ha hög feber, men när jag mäter temperaturen är den 37, 5. Jag får också en brännande känsla i kroppen. Detta kommer oftast när jag är trött. Har också sömnproblem.

Jag arbetar heltid och det går relativt skapligt, bara jag kommer igång på dagen. Men när jag ska sova och blir stilla då får jag en fruktansvärd värk och känner mig stel. Det känns som tandvärk. Jag tar 2 värktabletter på kvällen och sover 4-5 timmar per natt. Skulle behöva ta mer smärtstillande, men det får bli bara två. Tillräckligt för att jag ska stå ut, men inte mer. Snälla, hoppas på ett svar!

Doktor Helge Löfberg svarar:

Om man får svår värk i kroppen bör man genomgå en läkarundersökning. Smärta och sjukdomskänsla är en varningssignal att något är fel. Har du inte redan sökt hjälp, så tycker jag att du snarast ska kontakta din vårdcentral. Att med ledning av ditt brev säga vad smärtorna beror på är tyvärr omöjligt. Smärta kan ha många orsaker. En sjukdom som ger svåra muskelsmärtor är “polymyalgi”. Då får man förhöjd sänka och känner sig trött och dålig. Polymyalgi behandlas framgångsrikt med kortison. “Fibromyalgi” är en annan muskelsjukdom som framför allt drabbar kvinnor. Den ger inte hög sänka, men däremot får man ömmande muskelfästen, s k triggerpunkter. Vid fibromyalgi brukar inte värktabletter hjälpa, däremot kan mediciner som tidigare gavs mot depression verka lindrande på smärtorna. Tyvärr accepterar inte alla läkare vid försäkringskassan diagnosen fibromyalgi.

Men det finns också många andra tillstånd i kroppen som kan ge smärta, både lindriga och allvarligare. För att få klarhet i vad dina besvär beror på måste du därför först och främst bli ordentligt undersökt.

Scroll to Top