Vågar jag flyga efter blodproppen?

I augusti 1998 hade jag en blodpropp i hjärnan. Nu undrar jag om jag kan åka på en charterresa. Jag som frågar är en kvinna...

I augusti 1998 hade jag en blodpropp i hjärnan. Nu undrar jag om jag kan åka på en charterresa. Jag som frågar är en kvinna på 52 år. Varför jag fick en propp är det ingen som vet. Jag röker inte, har ingen övervikt, äter bra mat osv. Nu är jag nästan återställd och tänkte åka på en charterresa till Gran Canaria. Är det farligt att flyga? Kan det orsaka en ny propp? Kan jag ta ett glas vin till maten, när jag äter Trombyl och Seloken?
Doktor Helge Löfberg svarar:

Att åka vanligt flygplan är inte farligt för dig och ger inte ökad risk för stroke. Så om du mår bra nu bör allt gå väl också på resan. Som alltid när man reser utomlands så är det klokt att först skaffa en giltig reseförsäkring.

Den vanligaste riskfaktorn för stroke (slaganfall på svenska) är högt blodtryck. Du tar nu Seloken som bromsar adrenalinet och sänker trycket. Trombyl är ett förebyggande medel som hindrar nya proppar att bildas. Vin i liten till måttlig mängd (1-2 glas om dagen) är inte farligt och rekommenderas ofta som förebyggande medel mot åderförkalkning. Vinet går bra att kombinera med dina mediciner.

Du undrar naturligtvis varför just du drabbades av stroke. Ja, i 30 procent av fallen har läkaren ingen förklaring. Andra gånger beror stroken på sjukdomar i hjärtat, i pulsådern på halsen eller i blodet. Rökning, övervikt och höga blodfetter kan också bidra till proppbildning. Sådant brukar doktorn kontrollera. Men i ditt fall har man tydligen inte hittat någon orsak till din stroke.

Scroll to Top