• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Svärmor behöver hjälp - men sönerna säger nej!

  Jag vill berätta om vad mina svågrar och svägerskor utsätter min svärmor för. De missunnar henne hemhjälp trots att personalen på äldreboendet anser att hon måste ha hjälp. Hon är inte senil men psykiskt instabil. Stundtals är hon djupt deprimerad och kommer inte ur sängen eller vill äta. Jag och min man har hjälpt henne så gott vi kunnat eftersom vi bor närmast. På senare tid har jag inte varit så engagerad. Jag har helt enkelt inte orkat då jag fått så mycket kritik från både henne och mina båda svågrar. De bor långt borta så de vet inte alls hur hennes vardag ser ut eller vilka behov hon har. De har knappt tid att ringa henne. Till saken hör att hon är förmögen och har råd med all möjlig hjälp. Men de båda sönerna tycker att hon kan klara sig själv. För mig verkar det som de bara väntar på att få ärva henne.

  Det kan tyckas att jag och min man ändå skulle ordna hjälp åt henne men då säger hon att de andra säger att hon ska klara sig själv. Och så får det bli. Folk runt omkring tycker det är hemskt att hon ska leva i misär och att hennes barn är förskräckliga. Naturligtvis får även jag och min man klä skott för detta trots att vi försöker hjälpa henne på alla möjliga sätt. Svärmor har hotat ta livet av sig ett antal gånger men som tur är har hon numera inte tillgång till sina mediciner.
  Familjerådgivare Kerstin Bohm svarar:
  Du skriver att din svärmor bor i ett äldreboende. Jag antar att det är någon form av servicehus, där de boende själva får bestämma vilken grad av service de behöver och naturligtvis också får betala för den service de får. Som du beskriver din svärmor har hon ett stort hjälpbehov vilket i dagsläget inte blir tillgodosett. Naturligtvis kan du och din man i mån av ork och tid ibland hjälpa henne, men självklart kan ni inte stå för den dagliga vården. Här behövs, vilket du mycket riktigt själv menar, professionell hjälp. Det finns många personer runt din svärmor som kan intyga behovet och påverka så att det blir tillgodosett.

  Du skriver att din svärmor är labil, stundtals djupt deprimerad, ibland med självmordstankar. Hon mår alltså påfallande dåligt och behöver hjälp på många sätt. Med en depression följer ofta en initiativlöshet, en oförmåga att fatta beslut och en brist på ork att gå emot sin omgivning - i det här fallet sönerna som bor på avstånd. Det är viktigt att du och din man får stöd i er uppfattning av människor med kunskap och möjlighet att påverka.

  Din svärmor har mediciner vilket innebär att hon har en läkarkontakt. Vänd er till doktorn för att få stöd angående hennes vårdbehov. Ni kan säkert också få stöd av föreståndare och personal på äldreboendet, vilka ju redan har reagerat. Ni kan även kontakta kommunens hemtjänst för att få vårdbehovet utrett av en hemvårdsassistent eller motsvarande. Det är dock inte möjligt, om din svärmor helt motsätter sig det, att tvinga henne att ta emot hjälp. Men om människor hon har förtroende för vill försöka få henne att inse behovet av hjälp och samtidigt få henne att förstå den bättre livskvalitet hon därmed skulle uppnå, så kan hjälpen bli en tillgång och inte som nu ett tvisteämne inom familjen. Har dina svågrar andra synpunkter så får de väl resa ner till henne och tala med personalen om hur de tycker att problemen ska lösas.

  Din svärmor har rätt till ett bekvämt och värdigt liv även om det skulle tära något på hennes kapital. Att få hjälp med de dagliga sysslorna innebär ju dessutom att hon får kontakt med en eller flera människor och möjlighet till samtal som skingrar ensamheten. Om ni inte har pratat med doktorn om hennes nedstämdhet så gör gärna det.

  Jag hoppas att du har kvar så mycket ork att du kan fortsätta att hävda din svärmors rätt till hjälp med stöd av de resurspersoner som finns i hennes omgivning. Ge inte efter för svågrarnas påtryckningar. Det är inte deras behov som ska tillgodoses.
 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!